Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Nederland Aangeklaagd over Inburgering Buitenland

Rotterdam, 11 oktober 2006

LBR dient aanklacht in bij VN-comité

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) dient donderdag 12 oktober bij het VN-comité tegen rassendiscriminatie een klacht in over de Wet inburgering in het buitenland. Volgens het LBR is de wet in strijd met het VN-verdrag tegen rassendiscriminatie, omdat de wet alleen geldt voor inwoners van landen buiten West-Europa, Noord-Amerika, Australië en Japan. Daarmee treft de wet vrijwel uitsluitend mensen van niet-westerse afkomst. Het LBR vraagt het VN-comité om duidelijk te maken of Nederland het verdrag geschonden heeft.

Nederland ratificeerde 35 jaar geleden het VN-verdrag tegen rassendiscriminatie. In dat verband praat het LBR donderdag op een bijeenkomst in Rotterdam met deskundigen over de vraag wat dit verdrag na zoveel jaar nog in Nederland betekent. Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse regering bij het opstellen van wetten nauwelijks rekening houdt met dit verdrag. Dit onderzoek wordt donderdag gepresenteerd en besproken in het bijzijn van de heer Morten Kjaerum, lid van het VN-comité tegen rassendiscriminatie. De heer Kjaerum is tevens directeur van het Deense Centrum voor Mensenrechten.


----------

De tekst van de klacht is vanaf donderdag 12 oktober te vinden op de website van het LBR: www.lbr.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dick Houtzager, juridisch beleidsadviseur LBR, tel. 010 - 2010201, e-mail: houtzager@lbr.nl.

LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl