Ingezonden persbericht


Persbericht Plastiektentoonstelling 'Berg van Beelden'

7 oktober - 5 november 2006

Deze maand brengt het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam een tentoonstelling over de tijd dat kunst nog gewoon was. Vorige eeuw, in de jaren na de oorlog, brak een tijd aan dat abstractie de grootste vorm van vrijheid was, een belangrijk symbool in die tijd. Maar ook heerste het gevoel van opgestroopte mouwen en niet lullen maar poetsen. Vooral in Rotterdam heeft dat de kunst beïnvloed. Kunstenaars trokken gelijk de opbouwwerkers een overal aan en zetten een lasbril op, en gingen sculpturen in elkaar gingen zetten van stukken staal die ook in de wederopbouw en haven gebruikt werden. Niks geen geconceptualizeer, gewoon doorwerken.

Eind vorige eeuw werd de stoerheid een handelsmerk van de Rotterdamse kunst en reisden jonge kunstenaars de wereld over. Maar die nuchterheid, flinkheid, het grootse gebaar, daar waren ze niet de eersten mee. Het Centrum Beeldende Kunst exposeert in oktober objecten van Geert van de Camp, Ru de Gier, van Berg van Beelden en anderen. De tentoonstelling kenmerkt zich door materiaalexperimenten - aluminium, staal, kunststof, papier. Soms ook heel klein, vaak juist heel groot.

Er spreekt een voortvarendheid uit deze kunst die niet helemaal functioneel te noemen is. Want ook al zijn de kunstwerken te leen, en bedoeld voor in een huiskamer of een bedrijf, het is maar de vraag of zulke prominente objecten en zestigdelige kunstwerken gemakkelijk een thuis vinden. Berg van Beelden is een tentoonstelling met onwillige en daadkrachtige kunst.

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Nieuwe Binnenweg 75, Rotterdam

www.cbk.rotterdam.nl

010 4360288

di - vr 12-17u, za 10-17u, zo 12-17u