Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Haagse kerkklokken slaan Haagse liedjes

Carillons in teken van unieke theatervoorstelling

Tot en met dinsdag 24 oktober klinken vanaf drie Haagse carillons Haagse liedjes. De Haagse stadsbeiaardier Heleen van der Weel wil hiermee aandacht schenken aan de unieke theatervoorstelling '100 Jaar Haagse Liedjes', waarmee de bekende cabaretier Sjaak Bral op maandag 23 oktober in Theater Diligentia staat.

Haagse Toren
Het carrilion van de Haagse Toren geeft de komende weken met de tonen van vier Haagse liedjes de tijd aan. Voor de slag van ieder uur klinkt het refrein van `Er is maar een Den Haag' van Dorus Haring (1955), Op 'kwart-over-heel' klinken de drie beginmaten van `Vindt u `t ook zo enig in Den Haag' van Albert van Leuven (1953), Het halve uur wordt aangegeven met het refrein van `Den Haag. Marschlied' van James Wilton & Joost van Amstel (jaren dertig) en op 'kwart-voor-heel' klinkt het intro van de `Haagsche hopjesmarsch' (jaren twintig). Verder zullen twee Scheveningse melodieën (op het hele en het halve uur) worden gespeeld op het carillon van Scheveningen aan de Keizerstraat.

Carillon concerten
Op zaterdag 21 oktober (Schevenings carillon), maandag 23 oktober (Haagse Toren) en dinsdag 24 oktober (carillon van het Vredespaleis) zal door de stadsbeiaardier Heleen van der Weel een serie unieke concerten worden gegeven met elf volledige Haagse liedjes, waaronder 'Wat voor weer zou het zijn in Den Haag' van Connie Stuart, 'Arm Den Haag' van Wieteke van Dort en 'Oh Oh Den Haag' van Harrie Jekkers.

Eeuwfeest
Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat er voor het eerst een Haags liedje op een geluidsdrager werd vastgelegd ('Haagsche Bluf' door Johan H. Hinz). Een eeuw later is het repertoire aan Haagse liedjes vele honderden liedjes groot. Nog maandelijks worden nieuwe nummers over Den Haag op geluidsdrager gezet.

Diligentia
Op maandag 23 oktober aanstaande staat Stichting De Troep stil bij dit historische moment middels een avondvullende theatershow in theater Diligentia, waarin onder leiding van Sjaak Bral een uitgelezen dwarsdoorsnede van 100 Jaar Haagse Liedjes de revue passeert en waaraan een keur aan bekende gastvocalisten bijdragen levert. Nog nooit eerder stond de geschiedenis van het Haagse lied centraal op een theateravond.

Gastvocalisten
Aan het eenmalige concert wordt meegewerkt door onder andere Wieteke van Dort, Miranda van Kralingen, Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo), Hans Steijger (auteur van honderden Haagse liedjes), Lex Triplex ('Den Haag ontwaakt'), Rinus Koevoets (winnaar Haags Songfestival 2003), Duo De Pelikaan (van de 80-er jaren culthit 'Bla bla bla'), een Dolf Brouwers look-a-like, Leo Lourier en Mike Beglinger. Het programma kan de komende weken nog worden uitgebreid. Actuele informatie vind u op: www.stichtingdetroep.nl

Boek en CD
Tijdens deze unieke concertavond in Theater Dilligentia worden ook het boek 'Het lied van Den Haag' van auteurs Paul Groenendijk en Jimmy Tigges en een CD met een historisch overzicht van Haagse liedjes gepresenteerd. Beiden worden uitgebracht door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.

Voorverkoop
De voorverkoop van '100 Jaar Haagse Liedjes' is reeds gestart. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van Theater Diligentia aan het Lange Voorhout 5 (di. t/m za. 12.00-16.00 uur). Telefoon: 0900-4104104 (15 cpm). Of via de website www.theater-diligentia.nl. De entreekaarten kosten ¤ 17,50.

'100 Jaar Haagse Liedjes' is een productie van Stichting de Troep i.s.m. de R.G. Ruijs Stichting.

100 Jaar Haagse Liedjes is mogelijk gemaakt door Boekhandel Paagman, Geste Vastgoed, Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, Theater Diligentia en de gemeente Den Haag

Voor meer informatie (