VVD


11-10-2006

VVD op de bres voor vrijheid van meningsuiting Turkse Nederlanders

De VVD-europawoordvoerder Hans van Baalen heeft van de regering de garantie gevraagd dat Nederlanders met een dubbele Turks-Nederlandse nationaliteit gevrijwaard worden van vervolging in Turkije wanneer zij zich in Nederland uiten over de Armeense genocide. De VVD komt op voor de vrijheid van meningsuiting van alle Nederlanders.

Op basis van artikel 301 van het Turkse Wetboek van Strafrecht kunnen ook Turken in het buitenland vervolgd worden indien zij de genocide op de Armeniërs in 1915 erkennen. Voor hen geldt zelfs een strafverzwaringsgrond. Dit betekent dat ook Nederlandse parlementariërs met de dubbele nationaliteit bij een bezoek aan Turkije voor vervolging moeten vrezen indien zij in de Tweede Kamer hun mening hebben gegeven. Dat is voor de VVD volkomen onaanvaardbaar.

Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken heeft de mening van de VVD overgenomen en zal bij zijn Turkse ambtsgenoot garanties bedingen dat vervolging wordt uitgesloten. Ook zal de bewindsman de Turkse regering vragen op te treden tegen Turkse personen en organisaties, die Nederlanders met een Turks paspoort, bedreigen.

Nederland is een vrij land, dat de vrijheid van meningsuiting van al haar burgers moet garanderen. Dit betekent eveneens dat de VVD niet zal meewerken aan wetgeving, die een vrije, respectvolle discussie over de genocide op de Armeniërs strafbaar stelt, zoals de ChristenUnie voorstelt.

woensdag 11 oktober 2006

voor nadere informatie: j.vbaalen@tweedekamer.nl of 070-318.29.22