Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

4-10-2006

Van Geel stuurt beleidskader groepsrisico naar Kamer

Staatssecretaris Pieter van Geel (milieu) heeft vandaag een beleidskader voor het omgaan met groepsrisico's aan de Tweede Kamer gezonden. Hierin geeft de staatssecretaris aan hoe gemeenten en provincies uit het oogpunt van externe veiligheid in hun beleid moeten omgaan met de risico's van activiteiten met gevaarlijke stoffen of luchthavens. Hij concludeert in de brief dat het groepsrisico in de praktijk goed werkt.

Het groepsrisico is de kans dat door een ramp met gevaarlijke stoffen of een vliegtuig een groep omstanders omkomt. Het risico maakt de kans op maatschappelijke ontwrichting inzichtelijk. Daardoor kunnen gemeenten en provincies bij besluiten over milieu en ruimtelijke ordening rekening houden met deze risico's. Het groepsrisico is één van de pijlers van het beleid voor externe veiligheid dat is opgezet na de vuurwerkramp in Enschede.
In de brief schets Van Geel de stand van zaken over de invoering van het groepsrisico. Voor dit risico is geen harde norm vastgelegd, maar een verantwoordingsplicht. Gemeenten en provincies moeten bij besluiten die groepsrisico verhogen - motiveren waarom ze het hogere risico accepteren. Daarbij moeten ze rekening houden met de mogelijkheden voor rampbestrijding en hulpverlening en meewegen in hoeverre de ramp voorkomen had kunnen worden.
De staatssecretaris geeft in de brief ook aan dat het kabinet zich niet zal bemoeien met besluiten van gemeenten waarin het groepsrisico een rol speelt. De brief gaat verder in op mogelijkheden om hulpverleners en rampbestrijders een grote rol te geven bij de verantwoordingsplicht. Van Geel stuurde de brief mede namens de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Verkeer en Waterstaat en de staatssecretarissen van Verkeer en Waterstaat, Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Download


Zie het origineel


* Beleidskader groepsrisico (pdf, KB)

Over het groepsrisico zijn verschillende rapporten verschenen, onder andere:

* Groepsrisico als bouwsteen voor veiligheidsbeleid
* Handleiding Besluit externe veiligheid inrichtingen
* Handreiking Verantwoordingsplicht groepsrisico
* Veiligheidsbeleid Doorgelicht

* Naar een leniger risicobeleid

* Interne en externe veiligheidstoets voorlopig ontwerp Rotterdam CS
* Champ-methode provincie Zuid-Holland

* Externe Veiligheid Zeeburgereiland Amsterdam

Zie ook


Zie het origineel


* Dossier Externe veiligheid