Friesland Coberco Dairy Foods

Donderdag 12 oktober 2006

Forse investering in groeiregio

Friesland Foods bouwt tweede zuivelfabriek in Vietnam

Koninklijke Friesland Foods N.V. investeert een bedrag van 17 miljoen euro (21 miljoen US dollar) in de bouw van een nieuwe zuivelfabriek in Phu Ly in de noordelijke Vietnamese provincie Ha Nam. De voorbereiding van de bouw is inmiddels begonnen. In januari 2008 moet de fabriek operationeel zijn.

De bouw van een tweede productielocatie is noodzakelijk gezien de snelle groei van de verkoop van de zuivelproducten van Friesland Foods in Vietnam. Dutch Lady behoort tot de bekendste merken in Vietnam en de afzet van zuivelproducten groeit per jaar met zo'n 25 procent. Het assortiment in Vietnam bestaat uit drinkyoghurt, gecondenseerde melk, baby- en kindervoeding, houdbare melk en yoghurt. Deze producten worden onder de merken Dutch Lady, Yomost, Calcimex, Completa, Friso en Fristi op de markt gebracht. De nieuwe fabriek in Ha Nam specialiseert zich in de productie van de ready-to-drink producten.

Friesland Foods Dutch Lady Vietnam heeft nu haar fabriek en haar hoofdkantoor in de in het zuiden gelegen provincie Binh Duong, zo¿n twintig kilometer van de hoofdstad Ho Chi Minh City. Gezien de enorme omvang van het land is er voor gekozen de tweede fabriek zo'n 1.700 kilometer noordwaarts te bouwen. Vietnam is tien keer zo groot als Nederland en heeft 83 miljoen inwoners. Friesland Foods belevert in Vietnam zo¿n 80.000 verkooppunten vanuit drie distributiecentra. Er zijn vijf verkoopkantoren. Bij Friesland Foods Dutch Lady Vietnam werken 1.200 personen. Als gevolg van de uitbreiding zal het aantal medewerkers toenemen met 225 personen.

In 1923 werden de eerste producten vanuit Friesland naar Vietnam geëxporteerd. In 1968 werd ook een eigen fabriek geopend. In 1975 werd deze fabriek genationaliseerd. De huidige fabriek in Binh Duong vierde in februari jl. haar 10-jarig bestaan.

_____________________________________________