ANBO

Aanbieding handtekeningen actie AOW hiaat aan de Tweede Kamer.

11-10-2006

Op 10 oktober heeft de FNV samen met de LOM-samenwerkingsverbanden en de ANBO vertegenwoordigd door de directeur Liane Wubbels - ca. 8000 handtekeningen aangeboden aan Commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer. De handtekeningen waren afkomstig van mensen die de oplossingen van de FNV inzake het zogenaamde AOW hiaat ondersteunen, waaronder ook ANBO-leden. Niny van Oerle nam namens de Vaste Commissie de handtekeningen in ontvangst na een toelichting van een woordvoerster namens de FNV waar het om draait. Mensen die niet hun hele leven in Nederland hebben gewoond, krijgen op hun 65^ste jaar een te lage AOW-uitkering. Dat komt omdat onze AOW wordt opgebouwd in 50 jaar, tussen het 15^e en 65^ste jaar. Veel mensen, waaronder migranten, wonen korter dan 50 jaar in Nederland en krijgen door de lagere AOW-uitkering een onvolledig pensioen. Voor veel migranten is dit nu al werkelijkheid. Met de open grenzen in Europa wordt dit probleem alleen maar groter.

Eén van de oplossingen die de FNV voorstaat is één loket, zowel voor uitvoering van de AOW als de aanvullende bijstand bij de Sociale Verzekeringsbank. Gerdi Verbeet (Pvda) van de Commissie gaf aan dat de Pvda in ieder geval dit punt heeft opgenomen in haar verkiezingsprogramma.

In de week van 12 t.m 15 juni hield de FNV een actieweek om het AOW hiaat aan de orde te stellen. De FNV trok hiervoor een week lang met een actiebus door het land om handtekeningen te verzamelen voor een manifest dat de FNV uitbrengt. De ANBO ondersteunde deze actie en heeft het manifest mede-ondertekend en was zowel bij de opening als het slot van de actieweek aanwezig.