Technische Universiteit Eindhoven

12-10-2006: Engelse onderscheiding voor onderzoeksgroep van TU Eindhoven

De onderzoeksgroep Chemische reactortechnologie van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is onderscheiden met een prestigieuze award van het Britse Instituut voor Chemisch Ingenieurs (IChemE). De onderscheiding is in de categorie innovatie in toegepaste katalyse en colloïd wetenschappen, voluit: The Chemistry Innovation KTN Award for Innovation in Applied Catalysis and Colloid Science.

Prof.dr.ir. Jaap Schouten van de faculteit Scheikundige Technologie nam de onderscheiding in ontvangst voor het onderzoek aan microreactoren voor de productie van waterstof voor kleinschalige elektriciteitsopwekking in brandstofcellen. Het Eindhovense onderzoek eindigde in genoemde categorie als eerste vóór nominaties van gerenommeerde chemische bedrijven als AstraZeneca, Merck, Pfizer en Solvias en de universiteiten van Birmingham, Surrey, Greenwich, Toronto en Imperial College London. De onderscheiding wordt gesponsord door het Chemistry Innovation Knowledge Transfer Network dat zich inzet voor product- en procesinnovatie in de chemische industrie.

Het TU/e-onderzoek aan microreactoren werd uitgevoerd in samenwerking met het Institut für Mikrotechnik Mainz (IMM) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Het onderzoeksteam was succesvol in het ontwerpen en bouwen van een complexe chemische microreactor voor het zeer gecontroleerd verwijderen van kleine hoeveelheden koolstofmonoxide uit een waterstofgasstroom. Koolstofmonoxide vergiftigt de katalysator in de brandstofcel en wordt daarom eerst in de microreactor geoxideerd tot koolstofdioxide. Mogelijke toepassingen van het totale geïntegreerde reactorsysteem zijn ondermeer elektriciteitsproductie (ordegrootte 100 Watt) in afgelegen locaties (bijv. weerstations, meetapparatuur, verlichting) en batterijvervanging in draagbare elektronische apparatuur (bijv. laptops).