hoofdklasse hockey



Van den Heuvel lost belofte in

Na de tweede play-offs wedstrijd tegen Amsterdam (0-4) had Bloemendaal-coach Michel van den Heuvel het gevoel dat hij `iets' moest doen om zijn jongens voor het beslissende finaleduel te triggeren. `Als jullie morgen winnen, fiets ik van Eindhoven naar 't Kopje en terug', blufte de coach. Zijn actie had het beoogde effect, want Bloemendaal werd landskampioen. Afgelopen dinsdag en woensdag loste Van den Heuvel zijn belofte in.

Michel van Den Heuvel keek zijn ogen uit op de fiets. Foto: Jeroen van Bergen.

Dinsdagochtend half tien stapte Michel van den Heuvel in zijn woonplaats Eindhoven op de fiets. Doel van de tocht: HC Bloemendaal. Tijdens de pittige rit werd de hockeycoach bijgestaan door twee maten, oud-voetballer Peter Kemper en buurman Bert Spooren. Het trio legde op de eerste dag 178 kilometer af. `De eerste 120 gingen als een speer. Daarna ging het allemaal een beetje pijn doen.' Om 19.00 uur kwam Van den Heuvel eindelijk aan op 't Kopje. `Het onthaal op de club was geweldig. Ik werd vanuit een auto geïnterviewd en die jongens stonden me op te wachten met videocamera's', aldus Van den Heuvel, die vooraf slechts twee keer een uurtje had gefietst.

Afscheidswedstrijd

Na aankomst heeft Van den Heuvel zijn energiepeil aangevuld. Vervolgens zat hij langs de lijn bij de afscheidswedstrijd van Tim de Bie en Martijn van Hasselt tussen Bloemendaal en overgangsklasser Rood-Wit. `Er was veel belangstelling voor Has en Tim. Ze hebben de hele wedstrijd met ons meegespeeld en hebben allebei gescoord. De einduitslag? 6-3. Het was een leuke happening.' Na afloop bleef het nog enige tijd onrustig in het clubhuis aan de Zomerzorglaan. Van den Heuvel kneep hem er even voor middernacht tussenuit. Hij moest de volgende ochtend immers nog een `stukje' fietsen.

Zadelpijn

Op woensdag om 8.45 uur besteeg de Bloemendaal-coach opnieuw de tweewieler. `De zadelpijn viel mee, maar ik had wel last van mijn gewrichten.' Na een warming-up van anderhalf uur zat hij weer in zijn ritme. Om 19.15 uur kwam hij thuis aan. Totaal afgelegde kilometers: 175. Gemiddelde snelheid: 22 kilometer per uur. En hoe voelt de coach zich nu? `Gisteren tijdens het voetballen ben ik wel even in slaap gedonderd. Ik was toch best moe. Het opstaan ging ook niet helemaal soepel. Verder heb ik vanochtend mijn zoontje naar school gebracht. Op de fiets! Toen had ik toch wel lichtelijk last van zadelpijn', gaf hij toe.

Spontane actie

Of we dit seizoen weer een dergelijke spontane actie kunnen verwachten van Van den Heuvel, laat hij wijselijk nog even in het midden. `We zijn pas net begonnen met de competitie en we hebben nog de nodige maanden te gaan. Laten we dat dus maar even parkeren. We zullen er eerst voor moeten zorgen dat we de play-offs halen', besluit de Eindhovenaar, die voortaan ongetwijfeld toch met een ander gevoel in de auto zit. `Ik rij nu al twee jaar op en neer van Eindhoven naar Bloemendaal. Ik heb nooit geweten dat het in de tussenliggende gebieden zo mooi is. Het was een hele bijzondere ervaring.' (Marcia de Goede)