Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


12-10-2006
Werkwijze voorafgaand aan wijziging Tarief voor Sinaasappelen

Met ingang van 16-10-2006 wijzigt het "tarief" voor sinaasappelen.
Diverse bedrijven hebben contact met Douane Rotterdam/kantoor Laan op Zuid opgenomen, met de mededeling dat op dit moment nog een aantal zendingen sinaasappels naar Rotterdam onderweg zijn, die waarschijnlijk dit weekend nog zullen aankomen.

Aangezien deze sinaasappelen aan keuring door de Plantenziektekundige Dienst (PD) onderhevig zijn, kan dit tot problemen leiden. Immers een aangifte voor het vrije verkeer kan pas na keuring door de PD worden ingediend.

Om tot een werkbare oplossing te komen is over voorgenoemd probleem overleg geweest tussen de diverse douanekantoren en PD. Hieruit is de volgende oplossing naar voor gekomen:

Voor de zendingen die op 15-10-2006 vóór 0.00 uur aankomen kan een onvolledige aangifte worden gedaan voor de P2-code (onvolledigheidsreden 20). De aangifte wordt daardoor aanvaard op datum waarop hij wordt ingediend en daardoor ligt het tarief vast. De zendingen kunnen vervolgens vanaf de terminal (met een volgbriefje) worden weggevoerd naar een PD-keurpunt in Rotterdam. Na keuring kan de onvolledige aangifte worden aangevuld en wordt de verificatie beëindigd.

De onvolledige aangifte moet in het ambtsgebied van dat douanekantoor worden gedaan waar de zedingen binnenkomen. Voor de volledigheid: Ridderkerk en Barendrecht vallen onder Douanekantoor Reeweg.

Als laatste nog het volgende: zendingen die met een NCTS-aangifte niet voor zaterdag a.s. op het keurpunt kunnen worden aangebracht, kunnen vanaf maandag met een volgbriefje en de onvolledige aangifte naar een keurpunt worden gebracht.
De ontbrekende aangiftegegevens moeten binnen 7 werkdagen op het aangiftepunt, waar de aangifte is gedaan, worden ingediend.

Voor verdere informatie: C. van der Kooij Telefoon (010) 290 47 47