GroenLinks

Europees actieplan dierenwelzijn goedgekeurd

Lammetjes in de wei 12 oktober 2006

Donderdag stemde het Europees Parlement met grote meerderheid in met een actieplan voor dierenwelzijn. De kern van dit plan is dat in alle relevante EU-wetgeving voortaan dierenwelzijn integraal wordt opgenomen. De Groenen vinden het vijfjarenplan een stap voorwaarts, maar het had voor de dieren nog veel beter gekund.

Het Europees Parlement durfde zich bijvoorbeeld niet te scharen achter een algeheel verbod op stieren-, honden- en hanengevechten. Ook een totaal verbod op het castreren van biggen haalde geen meerderheid. Dat moet voortaan wel altijd gebeuren onder verdoving.

De Groenen hadden ook graag zien dat er strengere regels in het actieplan zouden komen over diertransporten, maar daar durfde het Europees Parlement zíjn vingers niet aan te branden. Een voorstel dat vee zeker 150 dagen per jaar buiten in de wei moet kunnen grazen haalde het ook bij lange na niet.

Maar het is niet alleen slecht nieuws. Het Europarlement heeft zich gekeerd tegen de handel in honden- en kattenbont en andere - eufemistisch uitgedrukte - 'producten van wreedheid' uit derde landen. Europees Commissaris voor handel Peter Mandelson moet zich daar bij de onderhandelingen bij de Wereld Handelsorganisatie (WTO) sterk voor maken.

Ook het lot van proefdieren wordt door het actieplan verbeterd. Bedrijven en onderzoeksinstituten moeten gegevens over dierproeven beter uitwisselen, zodat het testen op beesten niet dubbelop gebeurt.

Zie ook


* dossier dierenwelzijn

«