Rode Kruis Belgie


Rode Kruis-Vlaanderen voorkomt rampen in Nepal

Op de Internationale Dag van de Rampenparaatheid (11 oktober) benadrukt het Rode Kruis het belang van investeren in de paraatheid van gemeenschappen. Daardoor daalt het aantal natuurrampen niet, maar kan het aantal dodelijke slachtoffers beperkt blijven.

Het Rode Kruis investeert al jaren in projecten die mensen zo goed mogelijk voorbereiden op natuurrampen. Een wereldwijd netwerk van Rode Kruisvrijwilligers organiseert daarom preventieve opleidingen voor kinderen én volwassenen. Die kennis maakt de invloed van een ramp minder vernietigend.

In Nepal heeft Rode Kruis-Vlaanderen, met de steun van de Europese Commissie (DIPECHO) en in samenwerking met het Nepalese Rode Kruis, een project opgestart om de aardbevingsparaatheid van gemeenschappen te verhogen. Nepal is een van de armste landen ter wereld en de hoofdstad Kathmandu ligt net op een breuklijn waardoor aardverschuivingen en overstromingen het gebied teisteren.

Om de nefaste gevolgen van die natuurrampen zoveel mogelijk te beperken, investeert Rode Kruis-Vlaanderen in opleidingen in aardbevingsparaatheid. Inwoners leren hoe ze een aardbeving kunnen overleven, hoe ze eerste hulp kunnen toedienen, hoe de zoektocht en reddingsacties van slachtoffers vlot kan verlopen en hoe opvang en begeleiding georganiseerd kan worden. Dorpen en scholen in het laagland krijgen lessen om zich te wapenen tegen terugkerende overstromingen.

Het project loopt nog tot begin 2008, en wil meer dan 100.000 mensen in de hele Kathmandu-vallei bereiken.

Mechelen, 10 oktober 2006