Gemeente Hengelo

Bestuur organisatie

Start activiteiten rond Huis voor Europa

Het Huis voor Europa is een plek waar personen en bedrijven terecht kunnen voor informatie over Europa. In het Het Huis voor Europa zal de rijkdom van Europese verbondenheid en verscheidenheid tastbaar en toegankelijk maken voor de bevolking en het bedrijfsleven van Hengelo, Twente en, in een latere fase, de rest van het land. Dat zal gebeuren door middel van ontmoetingen, uitwisselingen, en andere culturele, maatschappelijke en economische manifestaties. De inzet voor het Huis voor Europa zal steeds zijn om de Europese samenwerking bereikbaar te maken voor alle niveaus in de samenleving en zal bovendien bijdragen aan het internationale vestigingsklimaat waarmee Hengelo en de Netwerkstad Twente inzetten op een structurele vernieuwing van de regionale economie.

Finland eerste gast

De eerste gast van het Huis voor Europa is Finland. Finland is de tweede helft van dit jaar, vanaf 1 juli jl., voorzitter van de Europese Raad. In samenwerking met o.a. het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, een divers programma voorbereid. Het voormalige Vereenigingsgebouw van Stork, nu Het Wapen van Hengelo, wordt in ieder geval voor de duur van de samenwerking met de Finnen ingericht als thuisbasis voor het Huis voor Europa.

Dans en folklore op marktplein

Op donderdag 12 oktober 2006 wordt het startschot voor het begin van de activiteiten gegeven door een officiële ontvangst en toespraken in het stadhuis. Daar zijn onder meer de Finse ambassadeur, de heer Mikko Jokela, en de directeur van het Fins Cultureel Instituut, mevrouw Irma Hjelt, te gast. Na het officiële gedeelte start omstreeks 19.30 uur op het marktplein een uitgebreid programma met muziek, dans en folklore uit Finland en Twente, waarbij uiteraard de Hengelose bevolking van harte welkom is.

Tot slot opent de Finse ambassadeur om 20.30 uur nog een expositie van Fins design en kunst van Kari en Samuli Alonen in het voormalige gebouw van de bibliotheek aan de Bgm. Jansenstraat.