Gemeente Arnhem

Opening brede school Malburcht (09-10-06)

Op donderdag 12 oktober wordt de brede school Malburcht geopend. Dit gebeurt in en rondom de Malburcht, aan de Graslaan 97. De brede school is meer dan alleen een gebouw. Het is een manier van samenwerken tussen scholen en andere instellingen. De bedoeling is dat er een levendige dynamiek ontstaat tussen jong en oud, tussen verschillende culturen en tussen alle gebruikers en bezoekers.

De opening krijgt een Middeleeuws tintje. De naam Malburcht komt immers van een voormalig kasteel dat in Malburgen Oost heeft gestaan. Om 13.30 uur worden de deuren van de brede school op een originele manier ontsloten. Daarna is er gelegenheid om het gebouw en de activiteiten die er plaats vinden, te verkennen. De opening wordt afgesloten met een hapje en een drankje in de aula.

De Malburcht is de eerste grote brede school in Arnhem die open gaat. Maar liefst zes instellingen gaan in de Malburcht samenwonen en werken:

De Monchyschool
St. Margarethaschool
Stichting Rijnstad (wijkcentrum, spelcontainer en peuterspeelzaal) Kinderopvang SKAR (kinderdagopvang en buitenschoolse opvang) Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland (consultatiebureau) Sportbedrijf Arnhem (sportzaal)

Het brede schoolgebouw faciliteert de samenwerking tussen alle genoemde instellingen. Die gaan elkaar versterken door het activiteitenaanbod op elkaar af te stemmen (bijvoorbeeld sportactiviteiten meteen na school, zodat kinderen niet eerst naar huis hoeven) en door gezamenlijk nieuwe activiteiten te ontwikkelen (bijvoorbeeld ouders die computerles krijgen, terwijl hun kind op school zit). De brede school moet het centrum voor de wijk worden. Niet alleen voor kinderen, maar voor alle leeftijdsgroepen in de wijk.

Aan de Malburcht is vele jaren gewerkt. Brede School Malburcht is één van de sociale bouwstenen van het ontwikkelingsplan Malburgen. Met de opening van de nieuwe locatie komt er een eind aan de tijdelijke huisvesting van de scholen.