Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen Leefbaar Utrecht voor de raadsvergadering van donderdag 12 oktober.

Vorige week speelde FC Utrecht een oefenwedstrijd tegen het nationale elftal van Marokko. Zowel in het stadion als daar buiten liep het flink uit de hand. Met name de ravage op de Adriaen van Ostadelaan na de wedstrijd vindt Leefbaar Utrecht volstrekt onaanvaardbaar. Stenen, fietsen en kliko's die door ruiten van nietsvermoedende bewoners worden gegooid. En dat nota bene bij een vriendschappelijke oefenwedstrijd. Leefbaar Utrecht heeft naar aanleiding van dit beschamende gebeuren de volgende vragen:

1. Is de wedstrijd vooraf aangemerkt als risicowedstrijd?
2. Indien dat niet het geval is, waarom niet? Zeker in het licht van het gedrag van Marokkaanse supporters tijdens het WK-jeugd in 2004.
3. In de brief van het College is sprake van de aanhouding van 25 mensen wegens vandalisme. Mag uit de gebruikte terminologie worden opgemaakt de personen die zijn aangehouden, met succes kunnen en zullen worden aangesproken op de veroorzaakte schade?
4. Uit mededelingen van de politie aan de bewoners blijkt dat volgens de politie aanhoudingen hebben plaatsgehad wegens verstoring van de openbare orde, en dat de betrokkenen met een boete heengezonden zijn. Is het normaal om mensen die er zo'n puinhoop van maken na betaling van een boete heen te zenden?
5. Acht het College zich verantwoordelijk voor het handhaven van de openbare orde?
6. Acht het College zich mede verantwoordelijk voor de schade die nietsvermoedende burgers hebben geleden doordat de overheid in deze niet in staat is gebleken haar taak op het terrein van ordehandhaving naar behoren te vervullen?
7. Is het College met de fractie van Leefbaar Utrecht van mening dat de getroffen bewoners en ondernemers recht hebben op een vergoeding van de schade?


---- --