Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie en bewoners in actie tegen asfaltering Spandoeken boven A9: 'Naardermeer gered. Nu wij nog!'

Amsterdam Zuidoost, 12 oktober 2006 --- Milieudefensie en bewoners van de Actiegroep Gezondheid Gaasperdammerweg voeren sinds vanochtend 8.00 uur actie met een vijftien meter lang spandoek op een viaduct boven de A9. Op het spandoeken staat: 'Naardermeer gered. Nu wij nog!'. De bewoners en Milieudefensie protesteren hiermee tegen de enorme toename van verkeer en luchtvervuiling als het kabinet morgen zou beslissen de A9 flink te verbreden. Later deze ochtend komen ook andere bewonersgroepen langs de A9 in actie.

Campagneleider Verkeer bij Milieudefensie Joris Wijnhoven: 'Het is prachtig dat we er met zijn allen in zijn geslaagd het mooie Naardermeer te behouden. Maar daar mogen de duizenden omwonenden van snelwegen rond Amsterdam niet de dupe van worden. Er zijn prima manieren de boel bereikbaar te houden zonder extra asfalt.'

Wat: 15 Meter lang spandoek: 'Naardermeer gered. Nu wij nog!' Waar: Viaduct Gooiseweg boven A9, Amsterdam Zuidoost Wanneer: Donderdag 12 oktober, vanaf 8.00 uur Wie: Actievoerders van Milieudefensie en Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg

LET OP: Later op de ochtend volgt nóg een actie langs de A9

Als de Gaasperdammerweg verbreed wordt, neemt het verkeer daar volgens Rijkswaterstaat in 2020 met minstens 77 procent toe. Op de A9 door Amstelveen is dat 38 procent. De luchtkwaliteit is in deze bewoonde gebieden nu al beneden de maat. Milieudefensie en de bewonersorganisaties pleiten voor andere maatregelen om de bereikbaarheidsproblemen in de hand te houden: frequent en betaalbaar openbaar vervoer, een spitsheffing, lagere maximumsnelheid op stadssnelwegen, beter regelen van woon-werkverkeer en het dichter bij elkaar brengen van wonen en werken.

Wijnhoven: 'Het is frappant dat de onderhoudsbeurt aan de A4, de A9 en de A10 deze zomer zonder noemenswaardige problemen is verlopen. Bedrijven spreidden hun werktijden, er werden openbaar vervoerspassen aan automobilisten verstrekt en werknemers pasten hun werktijden aan of werkten thuis. Onder druk wordt kennelijk alles vloeibaar.' Dit soort maatregelen moeten permanent ingezet worden.