Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Verbeet over een griepvaccinatie voor personeel in verpleeg- en verzoringshuizen

Kamerstuk, 12-10-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-K-U-2716702

12 oktober 2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op kamervragen van het Kamerlid Verbeet over een griepvaccinatie voor personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen (2050619290).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat het personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen de grootste verspreider van het griepvirus onder meestal hoogbejaarde en verzwakte bewoners blijkt te zijn? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Wat is de reden dat het personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen niet of onvoldoende voldoet aan de norm die wordt gesteld, namelijk dat mensen met een verhoogd risico elk jaar de beschermende griepprik moeten halen? Hoe omvangrijk is deze problematiek?

Antwoord 2
De Gezondheidsraad beveelt griepvaccinatie aan voor mensen met een verhoogd risico (risicogroepen en 65+ ers). Personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen loopt zelf geen verhoogd risico als het niet tot de vastgestelde risicogroepen behoort. De Gezondheidsraad heeft tot op heden dan ook geen aanbeveling gedaan voor vaccinatie van deze groep. Ik heb de Gezondheidsraad wel gevraagd mij te adviseren over het nut van vaccinatie van deze groep vanuit het eventuele besmettingsrisico richting bewoners. Dit advies wordt naar verwachting de komende maanden afgerond.

Vraag 3
In hoeverre leidt dit ertoe dat griep wordt overgedragen op bewoners? Is een inschatting te maken van de mate waarin dit uiteindelijk tot ernstige gezondheidsproblemen van de bewoners leidt? Zo ja, om hoeveel bewoners gaat het? Hoeveel personeelsleden voldoen niet aan de norm?

Antwoord 3
Ik kan hierover op dit moment geen zinnige uitspraak doen. Zoals aangegeven bij vraag 2 heb ik de Gezondheidsraad gevraagd mij te adviseren over het nut van griepvaccinatie van personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen.

Vraag 4
Wat gaat u ondernemen om griepvaccinatie onder het personeel in verzorgings- en verpleeghuizen te bevorderen, opdat aan de normen wordt voldaan en onnodige overdracht van het griepvirus op de bewoners wordt voorkomen?

Antwoord 4
Ik wacht eerst het advies van de Gezondheidsraad af. Vervolgens zal ik hier een beleidsstandpunt op innemen.