Provincie Limburg

Meevaller A73 blijft gereserveerd voor de regio Positief resultaat overleg Provincie, gemeente en minister Peijs

Het geraamde overschot van zeker 123 miljoen bij de aanbestedingen van de A73 zuid blijft beschikbaar voor de regio. Dit heeft CDA-minister Peijs van Verkeer en Waterstaat toegezegd aan verantwoordelijk gedeputeerde Mat Vestjens. De afspraken zijn schriftelijk bevestigd en worden aan de Tweede Kamer gemeld.

De minister heeft goed kennis genomen van de verontwaardiging in de regio over het eenzijdige voornemen om het geraamde overschot aan de A2-passage in Maastricht te besteden. Dit was in tegenspraak met de bestuursovereenkomst uit 1999, waarin is opgenomen dat eventuele overschotten in overleg met de regio worden besteed. De betrouwbaarheid van de overheid was wat ons betreft in het geding. Dat kan en mag niet. Ik ben dan ook zeer verheugd dat wij er niet alleen in zijn geslaagd de minister te overtuigen van onze argumenten, maar dat de minister ook daadwerkelijk is teruggekomen op haar voornemen en daarmee bestuurlijke daadkracht heeft getoond. Het overleg met de minister is op een prettige en constructieve wijze gevoerd, aldus gedeputeerde Mat Vestjens. Bij het overleg over de meevaller A73 waren ook de gemeente Roermond (wethouder G. IJff) en de gemeente Venlo (wethouder P. Freij) vertegenwoordigd.

De minister heeft toegezegd dat de aanbestedingsmeevaller van 123 miljoen, afkomstig van de A73-Zuid, zal worden ingezet voor:


- een deel van de bekostiging ( 100 miljoen) van de broodnodige verbreding van de A2 Maasbracht-Geleen. Dit weggedeelte krijgt immers te maken met toenemende verkeersdrukte als gevolg van het gereedkomen van de A73 eind 2007;

- financiering van aanvullende voorzieningen ( 23 miljoen) bij de verkeersknooppunten Venlo en Roermond die een directe relatie hebben met de projecten A73, A74, de N293 (Oosttangent) en de N280-oost (projecten genoemd in de overeenkomst Via-Limburg). Onder regie van de Provincie Limburg zal, in overleg met de gemeenten Roermond, Venlo en het Bestuurlijk Regionaal Overleg, een voorstel worden geformuleerd voor de inzet van deze gelden. Hieronder zouden ook méérkosten kunnen vallen van het plaatsen van een geluidsscherm in Linne waarmee een reductie kan worden bereikt van zowel geluidshinder van het spoor als verkeer.

Verder heeft minister Peijs toegezegd dat er nog afspraken worden gemaakt over eventuele extra meevallers uit dit pakket op het moment dat de daadwerkelijke omvang van die meevallers bekend is. Daarbij is een geschat bedrag genoemd van 37 miljoen. Primair wordt daarbij gedacht aan inzet van deze gelden voor de Rijkswegen rond Venlo, in relatie tot de bereikbaarheid van de regio Venlo, waaronder benuttingsmaatregelen A67 en de infrastructuur rond Greenport/Floriade en Klavertje Vier. Hiermee geeft de Provincie, samen met de minister, een forse impuls aan de (infrastructurele) ontwikkelingskansen van dit gebied. Greenport/Floriade is voor de regio van groot (inter)nationaal belang. Over vijf jaar moet de bereikbaarheid gerealiseerd zijn. En dat is kort dag, rekening houdend met alle (inspraak)procedures die in Nederland gevolgd moeten worden. Voldoende middelen om goede plannen te realiseren is essentieel, dat is mede bepalend voor het zo gewenste succes. Wij zullen er alles aan doen om de geschatte 37 miljoen ook daadwerkelijk vrij te krijgen. Om de totale infrastructuur in het gebied te verbeteren is meer geld nodig, maar met die eerste 37 miljoen is dan een goed begin gemaakt. En dat verdient Greenport/Floriade, aldus gedeputeerde Vestjens.

12-10-2006 08:46