Gemeente Bolsward


donderdag 12 oktober 2006

Standwerkersconcours Bolletongerdei

BOLSWARD Evenals in 2005 won chocoladeverkoper en ,weggever Jan Hofstede uit Hardenberg het standwerkersconcours tijdens Bolletongersdei. Vorig jaar werd het concours georganiseerd door de Vereniging Ambulante Handel, afdeling standwerkers, en trok het concours zon 25 standwerkers. Dit jaar was de organisatie weer in handen van de Marktcommissie en kwamen er, zoals gebruikelijk, bijna vijftien standwerkers naar Bolsward.

De driekoppige jury lette bij het beoordelen van de standwerkers niet alleen op de vlotte babbel van de deelnemer, maar ook op de interactie met het publiek en de actualiteit van het verkooppraatje.

Opnieuw bleek dat Hofstede bijna niet te kloppen was. Als de Hardenberger met zijn verkooppraatje begon, stroomde het publiek toe. Met achteloos gemak vulde hij vele zakken met chocolade, koekjes en snoep, waarbij hij terloops het publiek attent maakte op de houdbaarheidsdatum. Zakken, tot de rand gevuld met zoetigheid, van 5 euro per stuk gingen als warme broodjes over de ,toonbank. Toen aan het eind van de middag Hofstede zijn balans opmaakte, bleek dat de voorraad waarmee hij s morgens uit Hardenberg was vertrokken uitverkocht was. Wat restte waren tientallen lege dozen. Tweede werd Egbert Bisschop uit Pesse. Na jaren huishouddoeken aan de man/vrouw te hebben gebracht, verkoopt Bisschop de laatste jaren braadpannen. En niet zonder succes, want ook bij de Pessenaar was volop belangstelling en handel. De jury beoordeelde het ,optreden van Bisschop met de tweede prijs. Derde werd B. Keijzers uit Assen, die blikopeners verkocht. Zijn derde prijs dankte de standwerker vooral aan het laten testen door het publiek van de blikopener. In het begin van de middag werden de prijzen uitgereikt door burgemeester Willemien Vroegindeweij. In alle drie gevallen prezen de standwerkers de deskundigheid van de jury.

Op Bolletongersdei werden tevens de ,stille kramen beoordeeld. De jury lette hierbij vooral op de aankleding en presentatie van de marktkraam. Na rijp beraad kende de jury de eerste prijs toe aan H. de Kroon uit Joure met decoratiemateriaal, tweede werd H. P. Sow uit Assen met lederwaren en derde3 A. Bruggink uit Beekbergen met bloemvazen.

Op de kinderbraderie werden ook prijzen uitgedeeld. Volgens de jury hadden de kinderen wel eens beter hun best gedaan om hun artikelen te presenteren, of hun verkoopplaats aan te kleden. Toch vielen nog drie jeugdige marktbezoekers in de prijzen: 1. Ramon en Kevin Bosma (pompoenen en kalebassen); 2. Marieke Huitema (had als attractie haar hondje meegenomen); 3. Josien en Sjoerd Hoekstra (deze twee hadden hun handel met skelter en kar naar de Wipstraat gebracht).