Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 12 oktober 2006

DOEKLE TERPSTRA: 'MARK RUTTE MOET ZICH SCHAMEN'

HILVERSUM - 'Mark Rutte zou zich moeten schamen voor deze uitspraak'. Zo reageert de voorzitter van de HBO Raad Doekle Terpstra op uitspraken van voormalig staatssecretaris van onderwijs Mark Rutte over de besteding van extra geld in het hoger beroepsonderwijs. Vorige week stelde Rutte dat het extra geld dat afgelopen jaar naar het hoger onderwijs is gegaan tot 39 procent extra bestuurders heeft geleid en tot slechts 1 procent extra onderwijs uitgaven.

Doekle Terpstra bestrijdt dit en daagt Mark Rutte uit voor een debat. Volgens Terpstra is er in de afgelopen 10 jaar juist minder geld gegaan naar management en meer naar onderwijs. Hij zei dit donderdag in het AVRO Radio 1 programma Hagensopdemiddag. Uit de salarisgegevens blijkt volgens Terpstra dat 'het aantal managers in het hoger beroepsonderwijs is gedaald van 1459 naar 1324 terwijl het aantal docenten is gestegen van 14.000 naar 15.000'. Wel is er een toename van de tussenlaag van ondersteunend personeel zoals ICT-ers. Deze toename is echter volgens Terpstra vooral toe te schrijven aan maatregelen die Rutte zelf heeft genomen. Het h0ger beroepsonderwijs wordt 'teveel lastig gevallen met regeltjes', aldus Terpstra.

Doekle Terpstra wil 'af van de onzin en de verkiezingsretoriek en wil een debat op basis van feiten'. De voorzitter van de HBO Raad noemt het 'een schaamteloze vertoning dat Rutte uitgaat van beelden die niet op feiten zijn gebaseerd'.

Uitzending: 12 oktober 2006.
Mocht u informatie gebruiken uit dit persbericht, dan graag bronvermelding gebruiken.
---