Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 12 oktober 2006

Nederlandse Jongerenvertegenwoordiger ontmoet Kofi Annan

Wilco Otte (23 jaar) pleit voor meer jongerenvertegenwoordigers bij de VN

In New York kwam de droom van jongerenvertegenwoordiger Wilco Otte (23 jaar) uit. Samen met 10 andere jongeren kreeg hij de kans om de hand te schudden van de huidige VN-baas Kofi Annan. De jongerenvertegenwoordiger van de Nationale Jeugdraad pleitte voor meer jongerenparticipatie bij de VN en in het bijzonder tijdens de Algemene Vergadering.

Wilco verblijft een maand in New York en neemt deel aan de Algemene Vergadering van de VN als delegatielid van de Nederlandse regering. Dat Wilco tijdens zijn verblijf in New York de kans zou krijgen om Kofi Annan in levende lijve te ontmoeten had hij niet verwacht. Over zijn ontmoeting zegt Wilco: "...in het echt is hij eigenlijk best wel klein en grijs. Verder is hij integer en heel toegankelijk...”.

Samen met tien collega-jongerenvertegenwoordigers bood hij Kofi Annan een voorstel aan, waarin ze pleiten voor de aanwezigheid van meer jongerenvertegenwoordigers tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Dit jaar zijn er slechts 14 jongeren in New York, terwijl de VN uit 191 landen bestaat. Het ideaal zou zijn dat ieder land een jongerenvertegenwoordigers afvaardigt. Bovendien sprak Wilco zijn bezorgdheid uit over dat er te weinig jongeren worden betrokken bij VN-besluiten en plannen die hén zelf aangaan. Hoewel Kofi Annan nog maar 2,5 maand heeft te gaan als Secretary General, hopen Wilco en zijn collega-jongerenvertegenwoordigers dat ook zijn opvolger aandacht heeft voor jongerenparticipatie.

Wilco maakt in New York alvast de weg vrij voor zijn eigen opvolger die op dit moment in Nederland wordt gezocht. Zes jongeren gaan in de media de strijd aan om de functie jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties. De 6 kandidaten hopen met hun campagne zoveel mogelijk stemmen per sms en internet binnen te halen, om zo uiteindelijk op 24 oktober tijdens de Nacht van de VN verkozen te worden tot nieuwe jongerenvertegenwoordiger.

De Nationale Jeugdraad vindt het belangrijk dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat zij zelf belangrijk vinden. Ook op internationaal niveau. Daarom kiest de Jeugdraad jaarlijks jongerenvertegenwoordigers die namens alle Nederlandse jongeren spreken op belangrijke internationale bijeenkomsten en jongeren informeren over internationale zaken.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht