VVD


12-10-2006

Ambtenaar EC bij consultancy Microsoft

Op dinsdag 10 oktober 2006 was er het jaarlijkse debat in de Tweede Kamer der Staten-Generaal; 'de Staat van Unie', aan dit debat nemen zowel de Europa-woordvoerders in de Tweede Kamer alsmede de Nederlandse delegatieleiders van de politieke partijen die zitting hebben in het Europees parlement deel.

Naar aanleiding van dit debat hebben delegatieleiders van VVD (Jules Maaten), PvdA, (Max van den Berg) en Europa Transparant (Paul van Buitenen), de volgende vragen ingediend bij de Europese Commissie.

De vragen luiden:


1. Is het juist dat een Europese Commissie-ambtenaar die een leidende rol speelde bij de juridische kwestie inzake Microsoft, een sabatical jaar gebruikt om te werken voor een consultancy bureau dat werkt voor Microsoft?


2. Zo ja, welke maatregelen zal de Commissie nemen om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen, en een terugkeer van de betreffende ambtenaar bij de Commissie te voorkomen?


3. Hoe zal, eventueel strafrechtelijk, de Commissie het gebruik van kennis van Europese zaken door betrokkene ten gunste van Microsoft voorkomen?


4. Zal de Commissie het ambtenaren reglement veranderen, om deze wantoestand in de toekomst te voorkomen?