Gemeente Den Haag

oktober 2006
Nieuwe werkwijze van handhaven slaat aan

Uitbreiding naar andere wijken

De pilot Inhaalslag Handhaving die loopt in de wijken Regentesse- en Valkenboskwartier en Rustenburg Oostbroek blijft succesvol. Dit blijkt uit het tweede voortgangsbericht over de pilot Inhaalslag Handhaving die wethouder Norder vandaag aan de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening heeft gestuurd. Wethouder Marnix Norder (bouwen en wonen); "Met name de integrale aanpak blijkt een succes, het gezamenlijk optrekken van verschillende diensten levert meer op. Bovendien zorgt dit voor minder ongemak bij de burger, omdat alles in één keer gecontroleerd wordt. Van bewoners uit de buurt krijgen de controleteams vaak positieve reacties. Het gaat mij erom om alle overlast en veiligheidsrisico's weg te nemen, door elk adres in één keer op alle aspecten te controleren. Met de controles, en de preventieve werking die daarvan uitgaat wil ik de leefbaarheid vergroten en voorkomen dat deze wijken in een negatieve spiraal terechtkomen. Door dit succes gaan wij het handhavingsproject in 2007 uitbreiden naar andere wijken zoals Laakkwartier en Centrum. Ook is er geld gereserveerd om na afloop van de pilot te blijven handhaven."

Van oktober 2005 tot en met augustus 2006 zijn 18.135 adressen geschouwd. Eind dit jaar moeten alle 24.700 adressen zijn gecontroleerd. Bij 7552 adressen gaf de uitkomst van de schouw aanleiding om een controlebezoek aan het pand te brengen, hiervan zijn er 5433 afgelegd. Bij 10% van de panden bleek dat ze niet aan de wet- en regelgeving voldeden, waarop door de gemeente actie is ondernomen. Bij ruim de helft van de 989 gecontroleerde uitkeringsgerechtigden werd een onrechtmatigheid geconstateerd. Hiervan is in 188 gevallen actie ondernomen en voor 316 gevallen loopt nog een onderzoek. De persoonsgegevens in de kernregistratie van de Dienst Burgerzaken zijn in 1250 gevallen nader onderzocht, in 476 gevallen zijn de gegevens aangepast. Ook werden 17 wietplantages en een cocaïne versnijderij ontdekt en opgedoekt.

Werkwijze
De pilot startte in oktober 2005, duurt 15 maanden en omvat een integrale controle van alle 24.700 panden in de wijken Regentesse - Valkenboskwartier en Rustenburg Oostbroek. Vijf gemeentelijke diensten
- Stedelijke Ontwikkeling, Stadsbeheer, Burgerzaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Brandweer - werken samen bij deze unieke aanpak. De handhaving richt zich op onrechtmatig wonen (overbewoning, illegale kamerverhuur), ernstige onderhoudsgebreken, milieuwetgeving, misbruik van sociale voorzieningen en de controle van horecabedrijven. Alle adressen worden eerst digitaal één voor één nagekeken in de systemen van de verschillende diensten. Vervolgens worden alle adressen ter plekke van buiten door inspecteurs bekeken. Deze twee processen samen wordt de schouw genoemd. Met de tijdens de schouw verzamelde gegevens beoordeelt het projectteam of een adres nader gecontroleerd moet worden. Verder kan het team hiermee bepalen uit welke diensten zij het inspectieteam moet samenstellen.