Gemeente Sluis

opgravingen in Sluis

PERSBERICHT - 12 oktober 2006

RONDLEIDING BIJ OPGRAVINGEN IN SLUIS

Op vrijdagmiddag 13 oktober geeft projectarcheoloog Jeroen Vandenborre een toelichting op de vondsten op het bouwterrein aan de Van Dalestraat in Sluis. Archeologen zijn daar gestuit op meer dan 25 goed bewaard gebleven skeletten van mensen uit de 17e of 18e eeuw. Deelnemers aan de rondleiding kunnen zich om 14.00 uur verzamelen aan de ingang van het terrein aan de 1 novemberstraat.

Woongoed Zeeuws-Vlaanderen heeft plannen om op het terrein woningen te bouwen. Omdat uit archeologisch vooronderzoek bleek dat het gebied archeologisch waardevol is, is ADC Archeoprojecten uit Amersfoort gevraagd nader archeologisch onderzoek te doen.

Onzorgvuldig begraven
Geheel onverwacht stootten de archeologen op meer dan 25 skeletten. Een heel precieze datering is moeilijk, maar op basis van scherven in de buurt van de skeletten denkt men dat de mensen in de 17e of 18e eeuw zijn begraven. Opvallend is dat de mensen onzorgvuldig zijn begraven. Sommigen liggen in groepjes van 3 à 4 in één graf; anderen liggen op hun buik of op hun zij. Ook zijn geen sporen van grafkisten gevonden. Op basis van al deze elementen wordt er voorlopig vanuit gegaan dat de gevonden mensen in een woelige periode van de geschiedenis van Sluis zijn begraven. Dat kan een periode van militair beleg geweest zijn, of een periode met grote sterfte als gevolg van ziekte. Dode vijanden of mensen die aan een besmettelijke ziekte stierven werden namelijk doorgaans met minder respect begraven dan anderen.

Geweldadige dood?
De archeologen zoeken nu naar aanwijzingen over hoe de mensen zijn omgekomen. Uniformknopen en kogels kunnen wijzen op militairen die een gewelddadige dood stierven. Ook snijsporen op de botten of breuken kunnen in deze richting wijzen. Een fysisch antropoloog kan aan de hand van de botten afleiden of de personen aan een ziekte leden. Ook kan hij het geslacht en de leeftijd bepalen. Als zou blijken dat de skeletten voornamelijk jonge mannen zijn, dan is de kans aannemelijk dat de personen in een conflictsituatie om het leven zijn gekomen.