CD&V

LARUELLE WIL WET-DEDECKER NIET AANPASSEN

12 10 2006

Ondanks de zware kritieken van gemeenten en zelfstandigen is Minister Laruelle voorlopig niet bereid om de procedure voor vergoedingen bij hinder door openbare werken te vereenvoudigen. Nochtans beloofde de Minister eerder in de pers om dit wel te doen. Op een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Trees Pieters verklaarde ze te willen afwachten wat op het terrein zal gebeuren.

Trees Pieters ondervroeg gisteren Minister Laruelle omtrent de uitvoering van de wet op de inkomenscompensatievergoeding voor zelfstandigen bij hinder door openbare werken, de wet Dedecker. Zij uitte de kritiek dat de wet een half jaar te laat in werking treedt en dat zelfstandigen moeten wachten tot 1 januari 2007 om voor een inkomenscompensatievergoeding in aanmerking te komen. Ook de procedure uitgewerkt in de KB's is veel te omslachtig.

Zowel de gehinderde zelfstandige als de bouwheer van het openbare werk - meestal de gemeente - moeten een hele reeks van paperassen doorlopen om een compensatievergoeding te verkrijgen of te geven. Daarenboven gaat de huidige wet niet ver genoeg. De verplichting om tenminste veertien dagen de handelszaak te sluiten voor een bruto dagvergoeding van 44 euro is niet realistisch. Trees Pieters verwees ook naar de verzuchting van de gemeentebesturen dat alle openbare werken onder de regeling vallen, dus ook de hele kleine. Een herstellingswerk van 5.000 euro bijvoorbeeld, brengt het Participatiefonds maar 6,25 euro op en toch brengt het voor de gemeente heel wat administratieve rompslomp met zich mee.

Ondanks eerdere beloften van Minister Laruelle (in de krant 'De Standaard' van 28 juni 2006) antwoordde de Minister nu dat zij eerst wilde afwachten wat de huidige wet als resultaat geeft. Volgens Minister Laruelle is het beter een vogel in de hand te hebben dan tien in de lucht. Trees Pieters reageerde dat het moeilijk zou zijn om de negen andere vogels nog te vatten en vindt het bijgevolg jammer dat de regering geen stappen wil ondernemen om de wet te verbeteren. De wet op de inkomenscompensatievergoeding is een goed signaal naar de zelfstandigen toe, maar in zijn huidige vorm oeverloos omslachtig.

Trees Pieters

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be