Gemeente Doetinchem

Veel aandacht voor jeugdbeleid in hele Provincie


-11 oktober 2006-
Convenant jeugdbeleid Achterhoek vormt sluitstuk Op vrijdag 13 oktober ondertekenen de gemeentes in de Achterhoek en de provincie het convenant over de jeugdzorg en jeugdbeleid. Dit convenant is de laatste in de rij van acht convenanten met de verschillende regio's. Hierin maken provincie en gemeentes afspraken over de afstemming tussen provinciale jeugdzorg en het lokale jeugdbeleid.

In een uitvoeringsprogramma hebben zij afspraken gemaakt rond enkele thema's, zoals een goede zorgstructuur in het voortgezet onderwijs, pedagogische informatie en licht-ambulante hulp en het voorkomen van voortijdige schoolverlaten.
Namens GS zal gedeputeerde Hans Esmeijer het convenant ondertekenen.

Aan het convenant werken de gemeentes Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost-Gelre, Oude Ijsselstreek en Winterswijk en de provincie mee. Via deze convenanten willen provincie en gemeentes er voor zorgen dat het (lokale) jeugdbeleid en de (provinciale) jeugdzorg goed op elkaar aansluiten. Het jeugdbeleid kan een grote rol spelen bij het voorkomen van psychosociale problemen onder jongeren, zodat idealiter de rol van de jeugdzorg kleiner kan worden.
Zorg en onderwijs spelen dan ook een belangrijke rol in het jeugdbeleid. Na de ondertekening van het convenant krijgen de aanwezigen daarom een presentatie over het pilot-project `Dagarrangementen'. Bij dit project in de kinderopvang krijgen de kinderen activiteiten aangeboden op het terrein van onder meer sport, cultuur, vrije tijd en zorg.

Met dit convenant heeft de provincie nu met alle regio's in Gelderland afspraken gemaakt over de aansluiting van jeugdbeleid op jeugdzorg. Dat is nodig door de invoering van de nieuwe wet op de jeugdzorg van 1 januari 2005. Daarbij is de provincie verantwoordelijk geworden voor de kwaliteit en financiering van de jeugdzorg én een goede onderlinge samenwerking binnen de hulpverlening in Gelderland. Gemeenten hebben een duidelijke preventieve taak gekregen met als belangrijkste doelen het voorkomen dat psychosociale problemen bij jongeren toenemen en daarmee de druk op de jeugdzorg te verminderen. Gemeenten werken daarbij aan vijf functies: informatie en advies voor jongeren en hun ouders; signalering; toegankelijkheid van het hulpaanbod; lichte pedagogische hulpverlening en coördinatie van de zorg.