Interprovinciaal Overleg (IPO)


IPO: ESF-aanvragen ook voor gemeenten

vrijdag 13 oktober 2006

Het IPO heeft in een brief aan de vaste kamercommissie van SZW gevraagd het besluit van staatssecretaris Van Hoof om gemeenten uit te sluiten van het ESF aan te passen. Gemeenten moeten volgens het IPO ESF-aanvragen kunnen indienen en het moet ook mogelijk worden om meerjarige programma's in te dienen.

Meer informatie bij Eric de Rijk
Telefoonnummer (070) 888 1257
Contact per e-mail: Klik hier

Aan de leden van de Vaste Commissie voor SZW
uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

--- --- 13022/2006 12-10-2006
onderwerp
AO ESF 18 oktober

Geachte heer, geachte mevrouw,

Op 18 oktober bespreekt u in een Algemeen Overleg het Operationaal Programma ESF 2007-2013 (OP ESF) met de staatssecretaris van SZW.
U heeft inmiddels een brief ontvangen van de VNG en diverse steden (o.a. van de G4, Tripool en Brabantstad) waarin zij pleiten dat steden ook ESF-aanvragen moeten kunnen indienen. Het IPO ondersteunt deze pleidooien.
Het IPO beschouwt het ESF en het EFRO als twee instrumenten die door de overheden in Nederland gebruikt kunnen worden om een gezamenlijk doel te bereiken: lokale en regionale structuurversterking. Een goed op elkaar afgestemde inzet van beide instrumenten leidt tot grotere effectiviteit in het bereiken van dat gezamenlijke doel.
Op EFRO-terrein spelen de provincies een grote rol; een rol die wordt opgepakt in nauw overleg met de steden. Op ESF-terrein werken de provincies samen met de gemeenten. Verschillende provincies en inliggende gemeenten hebben dit voorjaar initiatieven ontwikkeld om gezamenlijk een meerjarig ESF-programma op te stellen ten laste van het nationaal OP ESF. Een van de deelnemende gemeenten zou het gezamenlijke programma bij het Rijk, i.c. het ministerie van SZW, indienen. De kracht van een meerjarig programma is dat het voor een aantal jaren duidelijkheid biedt voor de financiering van projecten en dat het directe afstemmingsmogelijkheden biedt met de regionale EFRO-programma's. In Noord-Nederland is dit voorjaar een dergelijk programma uitgewerkt. Het is op 19 juli aan staatssecretaris Van Hoof aangeboden. In Flevoland en Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel) bestaan plannen om de aanpak van Noord-Nederland over te nemen.
Met het besluit van staatssecretaris Van Hoof deze zomer om gemeenten uit te sluiten voor het ESF, is Inlichtingen bij : drs. H.G.L. de Rijk
Doorkiesnummer : 070 - 888 12 57
Bijlagen : geen.- 2 -door
deze plannen een streep gezet. Wij betreuren dat. Het zou in theorie mogelijk zijn om plannen als hierboven beschreven via het Algemeen Ketenoverleg door het CWI te laten indienen. Een dergelijke route leidt echter onvermijdelijk tot meer overleg, meer stroperigheid en meer bureaucratie. Het zou veel beter zijn als de gemeenten rechtstreeks aanvragen bij het ESF kunnen indienen. Wij vragen u daarom het voorstel van de staatssecretaris aan te passen: gemeenten moeten ESF-aanvragen kunnen indienen en het moet mogelijk worden meerjarige programma's in te dienen. Met vriendelijke groet,
INTERPROVINCIAAL OVERLEG,
Kitty Roozemond
directeur