Provincie Limburg

Constructief overleg met Rijk over Infrastructuur Limburg Met minister Peijs van Verkeer en Waterstaat is constructief overleg

gevoerd over de infrastructuur in Limburg. Naast de afspraken over de inzet van de aanbestedingsmeevallers A73 zijn met de minister afspraken gemaakt over het versnellen van de A2 in Midden-Limburg, de voortgang rond het Ontwerp-Tracébesluit A74, het vervolg rond de netwerkanalyse Zuid-Limburg en de aansluiting Nuth A76.

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft de Provincie Limburg gecomplimenteerd met de uitgevoerde netwerkanalyse Zuid-Limburg/Parkstad. Met deze analyse is volgens de minister een goede stap gezet naar een meer gebiedsgerichte investeringsagenda. In het overleg met de minister is afgesproken dat er begonnen wordt met het quickwin pakket Stadspoorten: mobiliteits- en verkeersmanagement. Over meerdere jaren is met dit pakket een bedrag gemoeid van 30 miljoen, waarvan Provincie, Rijk en gemeenten elk 1/3 deel van de kosten dragen. Met het pakket kan een reductie van 5% worden bereikt van het zogenoemde interne autoverkeer in de regio Zuid-Limburg/Parkstad. De minister stelt nu 5 miljoen ter beschikking, najaar 2007 worden vervolgafspraken gemaakt.

Nuth-Ten Esschen
Wat betreft de aansluiting van de A76 bij Nuth-Ten Esschen op de Buitenring Parkstad is afgesproken dat Rijkswaterstaat, samen met de Provincie, binnen 3 maanden een studie uitvoert naar de mogelijkheden. Uit de netwerkanalyse blijkt dat het probleemoplossend vermogen van het huidige verbetervoorstel te gering is. De meerkosten van de aangepaste verbetermaatregel komen overigens voor rekening van het Rijk.

Verbetering A2
Met de minister is afgesproken een vervolg te geven aan de planstudie Maasbracht-Geleen onder voorwaarde dat versnelling gekoppeld is aan toepassing van de versnellingsprijs. Het project kan 7-8 jaar worden versneld, met oplevering in 2013. Een bedrag van 100 miljoen uit de aanbestedingsmeevaller A73 wordt ingezet voor een deel van de investeringslasten.

A74
In december 2006 zijn de resultaten van onderzoeken naar luchtkwaliteit beschikbaar. Naar verwachting kan eind februari het Ontwerp-Tracébesluit worden genomen, onder voorwaarden dat aan het besluit luchtkwaliteit wordt voldaan.