Gemeente Den Haag

oktober 2006
Haags Middenstand en Haagse Zaken, twee tentoonstellingen (13 oktober)

Kruidenieren door de eeuwen heen

In de tentoonstellingsruimte van het Haags Gemeentearchief en De Affiche Galerij in de Tramtunnel kunnen de komende weken de tentoonstellingen Haags Middenstand en Haagse Zaken worden bezocht. In Haagse Zaken in De Affiche Galerij ligt de nadruk op aanplakbiljetten van bedrijven die een vestiging in Den Haag hebben of hebben gehad. In Haagse Middenstand in het Atrium van het Stadhuis wordt de geschiedenis van de Haagse Middenstand uitgelicht. Daarnaast is er een expositie van 11 linoleumsneden van Ondine de Kroon. In deze linoleumsneden portretteert Ondine de Kroon 11 migrantenwinkeliers in Den Haag.

Haagse Middenstand
Het Haags Gemeentearchief en Stroom Den Haag gaven in 1996 de opdracht om de stadsvernieuwing in beeld te brengen. Ondine koos ervoor om niet de architectuur in beeld te brengen, maar de nieuwe bewoners van Den Haag, de migranten. Zij waren het die de stad een ander aanzicht gaven door de talloze nieuwe winkeltjes die zij daar openden. Ondine's zwerftocht langs de nieuwe Haagse winkeliers resulteerde in de serie linoleumsneden van deze exotische en kleurrijke ondernemers. Onlangs vervaardigde ze nog drie linoleumsneden die ook door het Haags Gemeentearchief werden aangekocht. Deze en de andere linoleumsneden zijn op de tentoonstelling te zien. Van deze kunstwerken heeft ze, met behulp van het Publicatiefonds van de gemeente Den Haag ook een boek gemaakt. Dit boek Den Haag IMPORT-EXPORT, portretten van Haagse Migrantenwinkeliers en hun winkels is bij de tentoonstelling te koop.

Haagse Zaken
Gemeentelijke instellingen, culturele instellingen, Haagse fabrieken, bedrijven, verzekeringen, winkels en warenhuizen. Vrijwel allemaal hebben ze reclame gemaakt voor hun activiteiten. In kranten en tijdschriften, maar ook op straat, in de openbare ruimte. Op muren, speciale aanplakborden en op transformatorzuilen, de zogenaamde 'peperbussen'. In De Affiche Galerij zijn 62 'schilderijen van de straat', bij elkaar gezocht. Deze affiches geven samen een interessant straatbeeld van de twintigste eeuw.

Haagse Middenstad is van 14 oktober tot en met 1 december 2006 te zien in de tentoonstellingsruimte van het Haags Gemeentearchief. Ma-vr 7-19u, do tot 21u en za 9.30-17u. De toegang is gratis.

Haagse Zaken is van 5 oktober tot 19 november 2006 te zien in De Affiche Galerij, tramtunnel, station Spui. Ma-zo 6-24 uur. De toegang is gratis.