Ingezonden persbericht


Persbericht januari 2006

LODEWIJK NAPOLEON
AAN HET HOF VAN ONZE EERSTE KONING, 1806-1810

14 oktober 2006 t/m 21 januari 2007

In 2006 is het 200 jaar geleden dat Lodewijk Napoleon (1778-1846), broer van keizer Napoleon, koning van Holland werd. In Paleis Het Loo wordt Lodewijk Napoleon herdacht met een tentoonstelling waarin zijn betekenis voor ons land en de Franse allure van het hofleven aan de orde komen. Van al zijn paleizen was koning Lodewijk het meest verknocht aan Het Loo. Om die reden is dit paleis, 200 jaar later, de aangewezen locatie voor een omvangrijke tentoonstelling.

Hoewel het bewind van koning Lodewijk Napoleon slechts vier jaar duurde, bleef zijn aanwezigheid in ons land niet onopgemerkt. Hij deed veel moeite om zich een echte Hollander te voelen. Zijn persoonlijke betrokkenheid bij het wel en wee van de Hollanders, wat vooral bleek uit zijn daadkrachtig optreden bij enkele grote rampen, maakten hem bekend en geliefd. Ook is hij de stichter van een aantal belangrijke instituten, die tot op de dag van vandaag voortbestaan, zoals de Koninklijke Bibliotheek, en voerde hij een uniforme munt in. Na de val van keizer Napoleon in 1813 kon de Prins van Oranje, Willem I, het koningschap dan ook probleemloos aanvaarden dankzij het succes van Lodewijk Napoleon als onze eerste koning.

Lodewijk Napoleon liet verschillende Oranjepaleizen en andere monumentale gebouwen inrichten als residentie. Zo bewoonde hij Huis ten Bosch en het Binnenhof in Den Haag en het tot paleis verbouwde stadhuis van Amsterdam. Onder zijn buitenplaatsen nemen Paleis Het Loo en het Paviljoen in Haarlem een belangrijke plaats in. Zijn paleizen werden met de grootste zorg verbouwd en ingericht in de stijl van het Franse keizerrijk, het Empire. De kostbare stoffen en papierbehangsels, mahoniehouten meubelen, spiegels, verguld bronzen pendules en kroonluchters maakten grote indruk op tijdgenoten.

De objecten in de tentoonstelling, zoals portretten, verguld bronzen pendules en tafelstukken, kostbaarheden uit de koninklijke kapel en decoraties uit de troonzaal van Lodewijk Napoleon in het Paleis op de Dam, geven een beeld van de Franse allure aan het hof van onze eerste koning. Ze zijn afkomstig uit vele belangrijke particuliere en museale collecties in Nederland en Frankrijk, waaronder het Rijksmuseum, de Koninklijke Verzamelingen, de Fondation Napoléon en Fontainebleau.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Gesloten 's maandags en Nieuwjaarsdag.
Entree E 9,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p.
Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102 en 104, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bos) en 10 (Kerschoten), halte Gedenknaald. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772459


---- --