Provincie Drenthe

Dwars door Drenthe marathon over uniek parcours 20 Mar 2006

Op 14 oktober 2006 organiseert Provincie Drenthe een marathon op de vernieuwde provinciale weg N381 (Frieslandroute). Deze verbindingsweg tussen Emmen en Drachten is van groot belang voor de bereikbaarheid van de economische centra in Drenthe en Friesland. Om de weg te verbeteren en de veiligheid te vergroten, zijn de afgelopen jaren ingrijpende wegaanpassingen uitgevoerd. De werkzaamheden zijn in het najaar van 2006 afgerond. De duurzaam veilige én bereikbare Frieslandroute wordt gevierd met een uniek loopevenement: De Dwars door Drenthe Marathon (www.dwarsdoordrenthe.nl)

Het gaat op 14 oktober om wedstrijden voor de volgende categorieën:
1. marathon voor mannen en vrouwen over 42,195 km
2. halve marathon voor mannen en vrouwen

3. halve marathon voor wheelers en handbikers.

Na drie jaar van werkzaamheden aan de weg gaat de N381 op zaterdag 14 oktober nog één keer in zijn geheel dicht voor autoverkeer. De weg is dan toneel van honderden sportieve Drenten en atleten van elders die de kans grijpen om een snelle tijd neer te zetten tijdens De Dwars door Drenthe Marathon. De deelnemers lopen over de vlakke en nieuw geasfalteerde N381 vanaf Hoogersmilde langs bos- en natuurgebieden naar de finish in het centrum van Emmen. Naast de marathon staat er een halve marathon op het programma, waaraan ook wheelers en handbike-atleten kunnen deelnemen. Ook deze eindigt in Emmen.

Swierstra benadrukt de maatschappelijke functie van de weg. Economisch is de weg van groot belang. Op 14 oktober heeft de weg een belangrijke recreatieve en sportieve functie.

Werkzaamheden in 2006
In 2006 wordt nog volop gewerkt aan de N381. Dit jaar zijn de resterende wegvakken Beilen Westerbork, Noord-Sleen aansluiting N34 en het traject Friese grens Hoogersmilde aan de beurt. De weg wordt onder andere verbreed en voorzien van nieuwe markering. Met het aanbrengen van de opvallende groene middenstreep die inmiddels ook andere autowegen in Nederland markeert, had Provincie Drenthe in 2004 op deze weg de landelijke primeur.

Hardlopen voor het goede doel
De Dwars door Drenthe Marathon wordt georganiseerd door Provincie Drenthe in samenwerking met Gemeente Emmen, Stichting World Runners en Marketing Drenthe Plus. De opbrengst van de Dwars door Drenthe Marathon wordt in zijn geheel geschonken aan Stichting World Runners, die zich inzet voor kinderen in de Derde Wereld door het steunen van voedselprogramma's en het stimuleren van onderwijs.

Inschrijven
Deelname aan de marathon kan alleen door inschrijving via internet (vanaf 1 maart 2006 en tot 18 september 2006) op www.dwarsdoordrenthe.nl. Informatie over de werkzaamheden die nog tot oktober 2006 zullen plaatsvinden is te vinden op: www.n381.nl.