Gemeente Weert

27 september 2006

OPEN DAG GEMEENTEARCHIEF WEERT

In het kader van de Landelijke Archievendag houdt het Gemeentearchief Weert op zaterdag 14 oktober open dag. De wethouder van cultuur, H. Coolen, zal de dag om 10.00 uur openen. Het landelijk thema dit jaar is 'Geloof en Bijgeloof'.

Het gemeentearchief geeft op eigen wijze invulling aan dit thema. In en rondom de studiezaal van het archief op de begane grond van het Weerter stadhuis zijn tal van activiteiten voor jong en oud. U kunt oude films over kerkelijke gebeurtenissen bekijken: opnames van J. de Haan en H. Leufkens. Van deze laatste zijn fragmenten uit zijn film 'De kleine apostel', waarin hij het gelijknamige missietijdschrift en de missie onder de loep neemt.

Er zijn foto's en pronkstukken uit de parochiearchieven van Weert en de regio te zien. Leo Janissen vertelt spannende verhalen over bijgeloof. Bij de stands kunt u kennismaken met de activiteiten van De Aldenborgh, de Stichting Dekenaal Weerter Missie-thuisfront en de Stichting Martinusmonument. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen in de grote archiefbewaarplaats.

Medewerkers van het archief geven uitleg over de mogelijkheden voor onderzoek naar familiestamboom en lokale geschiedenis. De open dag is gratis te bezoeken op zaterdag 14 oktober van 10.00 uur tot 16.00 uur in het stadhuis van Weert aan de Beekstraat 54.

Week van de Geschiedenis
De Landelijke Archievendag is tevens het begin van de Week van de Geschiedenis die duurt tot 22 oktober 2006. In 'afgeslankte' vorm zijn de presentaties in de resterende werkdagen van die week nog te bekijken in en bij de studiezaal van het archief. Andere activiteiten in de Week van de Geschiedenis . Van 3 oktober t/m 28 oktober: tentoonstellingen van bidprentjes in de Bibliotheken van Weert en Stramproy. . Van 14 oktober t/m 29 oktober: fototentoonstelling in de Paterskerk op de Biest "Weert veranderd: Handel en Bedrijvigheid". . 16 oktober, 20.00 uur: lezing van Wiel Nouwen over handel en bedrijvigheid in de Paterskerk. . 19 oktober, 19.00 uur: stadswandeling met thema 'Handel en bedrijvigheid'; vertrekpunt: hal van het stadhuis Weert. Een folder over de activiteiten in Weert i.h.k.v. de Week van de Geschiedenis is onder andere verkrijgbaar bij het Gemeentearchief Weert en het Infocentrum in de hal van het stadhuis. U kunt ook kijken op www.gemeentearchiefweert.nl

Noot voor de pers,

Gemeente Weert