Ingezonden persbericht


----------
PERSBERICHT 06-10-2006

'Geloof en bijgeloof' in Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad tijdens de Landelijke Archievendag.

Op zaterdag 14 oktober 2006 vindt voor de derde keer de Landelijke Archievendag plaats, tevens de openingsdag van de Week van de Geschiedenis (14 oktober tot en met 21 oktober 2006). Op het programma staan verhalenvertellers, een mini-expositie over religie in de IJsselmeerpolders, een kijkje achter de schermen in de archief-depots en een gratis CD-ROM met afbeeldingen van kerken, dominees en pastoors uit Flevoland. De afdeling Flevoland van de Nederlandse Genealogische Vereniging is de hele dag aanwezig met een kraam vol informatie over stamboomonderzoek en familiewapens.

Kijkje achter de schermen, rondleiding door de depots Speciaal voor geïnteresseerd publiek ontvangt het hoofd Onderzoek en Collecties, Willy van der Most, het publiek in het Studiecentrum voor een gratis rondleiding door de archiefdepots. De rondleidingen zullen worden gehouden om 11.00 uur en om 14.00 uur. Aan de orde komen de vele documentsoorten en archieven die Nieuw Land in de loop van jaren heeft weten te verwerven. Hiertoe behoren onder andere het archief van de Stichting Initiatiefgroep Markerwaard en het archief van de Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer waaruit sterk geput is voor de grote expositie: 'Die groote leegte' 150 jaar toekomst van het Markermeer die momenteel te bezichtigen is in Nieuw Land.

Verhalenvertellers
Aansluitend op de rondleidingen door de archiefdepots zullen de professionele verhalenvertellers, Tom Draisma en Corry Kistemakers de bezoekers om 12.00 uur en om 15.00 uur vermaken met hun verhalen waarin vooral het bijgeloof centraal zal staan.

Kinderactiviteiten
Voor de kinderen is er de mogelijkheid om te leren hoe je een eigen familiewapen kunt ontwerpen en inkleuren. Hier is ook een prijsvraag aan verbonden. Gedurende de hele Week van de Geschiedenis kunnen model­ familiewapens worden afgehaald in het Studiecentrum van Nieuw Land. Deze moeten ingevuld vóór 1 november weer bij het Studiecentrum zijn ingeleverd om mee te doen aan de prijsvraag.

Afdeling Flevoland van de Nederlandse Genealogische Vereniging Van 10.00 tot 17.00 uur is de afdeling Flevoland van de Nederlandse Genealogische Vereniging aanwezig om aan geïnteresseerden te laten zien wat deze hobbyvereniging zou kunnen betekenen voor mensen die zelf stamboomonderzoek willen doen. In het Studiecentrum zijn model-kwartierstaten verkrijgbaar waarmee een begin kan worden gemaakt met het familieonderzoek.

Gratis CD-ROM
Speciaal voor de bezoekers van de Landelijke Archievendag is een gratis CD-ROM samengesteld met afbeeldingen van kerken, pastoors en dominees, en andere zaken die samenhangen met de religie en geloofsbeleving in de IJsselmeerpolders.