Gemeente Leeuwarden

Rookmelders redden levens

Zaterdag 14 oktober schenkt Brandweer Leeuwarden in samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting aandacht aan het belang van een rookmelder in huis. Op het Waagplein in de Leeuwarder binnenstad kunnen belangstellenden van 12 tot 16 uur ervaren hoe het is om door rook je huis te ontvluchten.

De Stichting Nationale Brandpreventieweek start dit jaar in samenwerking met brandweer en Brandwonden Stichting een rookmeldercampagne. Het doel van de campagne is om mensen te stimuleren rookmelders aan te schaffen en te wijzen op de noodzaak van het controleren en vervangen van batterijen en het ophangen van rookmelders op de juiste plek.

Jaarlijks komen er ruim 70 mensen om door brand in Nederland. De meeste van deze slachtoffers vallen in woningen. Dit aantal kan drastisch omlaag als er in alle huizen rookmelders zouden hangen. In bijna de helft van Nederlandse woningen hangen nog steeds geen rookmelders. En als ze er wel hangen is het nog maar de vraag of de batterij niet leeg is.

Rookmelders worden vooral verkocht in de doe-het-zelfzaken of bouwmarkten. De prijs varieert van vijf tot twintig euro. Er zijn ook combimelders, deze detecteren niet alleen rook maar ook koolmonoxide. De combimelders kosten ongeveer 50 euro. Let er bij aanschaf op of de melder is voorzien van het 'Goedgekeurd Keurmerkinstituut'-logo en of de rookmelder minimaal 5 jaar garantie heeft. Het keurmerk houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijk kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheden en milieuaspecten.

De rookmelder moet de rook zo snel mogelijk ontdekken en moet de bewoners van de woning alarmeren. Dat geldt ook als mensen slapen. Bij woningen met een bouwlaag is één rookmelder meestal voldoende. De beste plaats ervoor is de gang waar de meeste kamers op uitkomen. Bij woningen met meerdere woonlagen is het verstandig om op iedere woonlaag een melder te plaatsen, bij voorkeur op de slaapverdieping, boven aan de trap tegen het plafond.


---------------------

Uitnodiging voor de pers:

Om 14.00 uur is er speciale gelegenheid voor de pers om ter plekke, op het Waagplein, de noodzaak van een rookmelder te ervaren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden: 058 - 233 8847 en/of kijken op www.nationalerookmelderdag.nl