Stichting Wakker Dier

HOUD DE DIEREN IN DE PEILING Persbericht - 13 oktober 2006

Stichting Wakker Dier start op 14 oktober een grote campagne `houd dieren in de peiling' om kiezers ervan te overtuigen op 22 november een diervriendelijke meerderheid te kiezen in de Tweede kamer. Met een grote inzet van radiospots en een uitgebreide website wordt voor het eerst in Nederland `Poll Pushing' toegepast. Waar andere politieke campagnes primair gericht zijn op beïnvloeding van het stemmen op 22 november zal Wakker Dier zich primair richten op het beïnvloeden van de opiniepeilingen. Mensen worden opgeroepen bij opiniepeilingen aan te geven dat ze letten op de partijstandpunten over de bio-industrie.

Poll Pushing
De radiospots zijn er primair op gericht de peilingen te beïnvloeden om aan de politieke partijen duidelijk te maken dat veel burgers verwachten dat de politiek ingrijpt in de bio-industrie. De peilingen hebben grote invloed op de campagnes van de politieke partijen die bij succesvolle `poll pushing' meer over dierenwelzijn zullen gaan en partijen dwingt kleur te bekennen. Uiteindelijk zal dit invloed hebben op de partijstandpunten en de verkiezingsuitslag. De `Poll Pushing' campagne is erop gericht een diervriendelijke kamermeerderheid te krijgen van PvdA, SP, Groen Links, D66, Christen Unie en Partij voor de Dieren.

Belangrijkste inzet zijn een intensieve radiocampagne met medewerking van opinieleiders, en een voorlichtingssite die laat zien hoe dier(on)vriendelijk de verschillende politieke partijen in de afgelopen kabinetsperiode waren, en hoe dier(on)vriendelijk hun plannen zijn voor de komende 4 jaar. Daaruit blijkt een duidelijke tweedeling: CDA, VVD, LPF en SGP stemden vrijwel altijd dieronvriendelijk als het ging over de bio-industrie en PvdA, SP, Groen Links, D66 en Christen Unie stemden meestal diervriendelijk. Op basis van de verkiezingsprogramma's verwacht Wakker Dier van de nieuwe partijen dat de Partij voor de Dieren zich in het diervriendelijke kamp zal voegen. De positie van Eén-NL zal nog verder duidelijk moeten worden en Partij voor de Vrijheid zal naar verwachting vooral het dieronvriendelijke kamp steunen. In de peilingen staan beide kampen nu rond 75 zetels. Wakker Dier zal wekelijks verslag doen van de omvang van het diervriendelijke en het dieronvriendelijke kamp, via de radiocampagne en de website.

De eerste serie spots, ingesproken door Wim.T. Schippers en Ellen Jens, zijn volledig gericht op een oproep om in de diverse opiniepeilingen duidelijk te maken dat ondervraagden diervriendelijk zullen gaan stemmen. De spots zullen in eerste instantie worden uitgezonden op radio 1, 2 en 4, mogelijk zal het aantal zenders nog worden uitgebreid.