Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 5 oktober 2006

Landschap Noord-Holland opent wandelgebied in Heemstede

Vanaf zondag 15 oktober stelt Landschap Noord-Holland 7 ha (zo'n 10 voetbalvelden) bosgebied open voor publiek. Het gaat om Hagenduin dat ligt tussen de Herenweg en de Glipperweg. Het gebied is onlangs eigendom geworden van het Landschap zodat de natuurgebieden Eikenrode, Hagenduin en Linnaeushof één geheel kunnen worden. Hiermee wordt de historische situatie van de Overplaats horend bij de Hartekamp hersteld. De Gemeente Heemstede steunt dit project financieel.

Landgoed de Hartekamp was ooit één van de belangrijkste landgoederen in Noord-Holland. Het landgoed lag aan twee kanten van Herenweg. Aan de oostkant van de Herenweg lag de Overplaats, waar herten liepen en waar een fraai theehuisje stond. Rond 1900 is de Overplaats in delen verkocht en deels bebouwd. De laatste bebouwing op het oude terrein van PABO De la Salle, aan de oostkant van Hagenduin, is onlangs afgerond. Landschap Noord-Holland had al Eikenrode en Linnaeushof in eigendom en daar is nu Hagenduin bijgekomen.

Hagenduin was tot nu toe niet toegankelijk voor publiek. Om het gebied als één geheel toegankelijk te maken zijn er enkele maatregelen genomen. Er is bijvoorbeeld veel hekwerk verwijderd, een oude kastanjelaan vrijgemaakt en enkele omgevallen bomen verwijderd. Het is straks mogelijk om via de open Hertenbaan omhoog te lopen naar de plek van de vroegere theekoepel. Men kan er een bijzonder leuke rondwandeling maken van bijvoorbeeld Linnaeushof via Hagenduin naar Eikenrode en weer terug. In Hagenduin mogen net als in Eikenrode geen honden komen. Wandelaars met een hond kunnen terecht In Linnaeushof, waar ze zelfs een groot deel van het jaar los kunnen lopen.

Vanwege de opening van de Overplaats is de Paddestoelendag eenmalig verplaatst van Landgoed Leyduin naar Linnaeushof. Vanaf 15 oktober kan iedereen kennismaken met het nieuwe gebied. De inrichtingsmaatregelen zijn vooral betaald door de Gemeente Heemstede en de Nationale Postcode Loterij.