Gemeente Zoetermeer

Computertraining hulpmiddel tegen sociaal isolement ouderen

Extra subsidie na succesvolle proef
Computertrainingen gegeven door jongeren aan ouderen bieden mogelijkheden om het sociaal isolement van ouderen te verkleinen. Dat is de uitkomst van een behoefteonderzoek dat Leerwerkbedrijf Stichting Ecoware onder maatschappelijke instellingen in Zoetermeer heeft gehouden naar de inzet van ICT ter vergroting van sociale cohesie.

Ecoware's succesvolle eerste computertraining van zes weken in woon-zorgcomplex Gondelkade van de ZorgRing bevestigt dit beeld. De deelnemers van de cursus zijn erg enthousiast en hebben hun `computerangst' grotendeels overwonnen. Ook de combinatie jong en oud was succesvol. Wederzijdse vooroordelen werden weggenomen.

Om meer cursussen in Zoetermeer te verzorgen ontvangt EcoWare van de gemeente Zoetermeer EUR35.000,-- subsidie. Doelstelling van de trainingen is om oudere bewoners van zorginstellingen, of andere collectieve woonvormen die geen of weinig ervaring met computergebruik hebben, kennis te laten maken met computers, internet en e-mail. Zo kan hun belevingswereld vergroten en hun eventuele isolement verkleinen. Jongeren laten ouderen in het kader van hun stage kennismaken met de computer. Zij verzorgen de computerlessen en zorgen voor de technische hulp. Dit bevordert ook de contacten tussen jong en oud.

Bij de uitvoering van het project werkt EcoWare nauw samen met de ZorgRing en de gemeente Zoetermeer. Ook de ouderenbonden worden bij het project betrokken.