Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

16-10-2006

KNAW handhaaft naam Meertens Instituut
P.J. Meertens (1899-1985), volkskundige wiens naam verbonden is aan het gelijknamige KNAW-instituut, is niet 'fout' geweest in de Tweede Wereldoorlog. Hij was geen lid van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) of enige andere organisatie die na de oorlog als fout is aangemerkt en heeft ook niet voor de bezetter gewerkt. Dit zijn de conclusies van een commissie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) onder leiding van Hermann von der Dunk, die vandaag haar rapport uitbrengt. De Akademie ziet dan ook geen reden om de naam van het Meertens Instituut te wijzigen.

De commissie baseert haar bevindingen op uitgebreid archiefonderzoek en interviews met personen die Meertens ofwel persoonlijk hebben gekend ofwel onderzoek naar hem hebben gedaan. In de archieven uit de oorlogsjaren wordt Meertens niet genoemd als iemand die op enigerlei wijze in dienst stond van de Duitse bezetter. Wel had Meertens contacten met instellingen en personen die verbonden waren met het Rijkscommissariaat of met instellingen die samenwerkten met de bezetter. Die contacten vloeiden voornamelijk voort uit zijn betrokkenheid bij de poging tot oprichting van een Rijksinstituut voor Nederlandsche Taal en Volkscultuur.

Het bestuur van de KNAW besloot de onderzoekscommissie in te stellen na een brief van Hans Derks, socioloog en historicus, waarin hij Meertens van samenwerking met de Duitse bezetter beticht en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, het Meertens Instituut en de KNAW doofpotpolitiek verwijt.

De Commissie van Drie inzake P.J. Meertens bestond uit: prof. dr. H.W. von der Dunk, voorzitter en emeritus hoogleraar geschiedenis Universiteit Utrecht, prof. dr. I. de Haan, hoogleraar geschiedenis, Universiteit Utrecht en prof. dr. J.Th.M. Houwink ten Cate, hoogleraar holocaust- en genocidestudies Universiteit van Amsterdam en directeur van het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies.

U kunt het rapport Bevindingen over P.J. Meertens op grond van literatuur en geraadpleegde bronnen hier downloaden als pdf of bestellen bij Edita-KNAW, tel. 020-5510780, e-mail: edita@bureau.knaw.nl.

Noot voor de pers
Op vrijdag 20 oktober a.s. houdt de Akademie een studieochtend over het rapport in het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Het programma is als volgt:
10.00 uur Inleiding door prof. dr. W.Th.M. Frijhoff, voorzitter 10.05 uur Prof. dr. H.W. von der Dunk, voorzitter Commissie van Drie 10.15 uur Dr. H. Derks, socioloog en historicus 10.25 uur Mw. dr. B. Henkes, onderzoeker en auteur 10.35 uur Prof. dr. J.C.H. Blom, directeur NIOD 10.45 uur Prof. dr. H.J. Bennis, directeur Meertens Instituut 10.55 uur Pauze
11.15 uur Discussie en beantwoording van vragen door geĂŻnteresseerden en pers
12.15 uur Afsluiting en aansluitend lunch

Mocht u de studieochtend willen bijwonen, dan moet u zich daarvoor aanmelden via voorlichting@bureau.knaw.nl.

P.J. Meertens

Download hogeresolutiefoto van P.J. Meertens in tif (2,6 MB) of jpg (1,1 MB)