Deelgemeente Charlois Rotterdam

Gemeentearchief lanceert Verkiezing Grootste Rotterdammer

Vanaf maandag 16 oktober, de start van de Week van de Geschiedenis, kan iedereen op de nieuwe website van het Gemeentearchief Rotterdam stemmen op zijn of haar Grootste Rotterdammer.

Bep van Klaveren, Desiderius Erasmus of toch Hendrik Chabot? De verkiezingssite op
www.gemeentearchief.rotterdam.nl/grootsterotterdammer kan gezien worden als een virtueel gedenkteken, opgericht voor de vijftig grootste Rotterdammers aller tijden. De lijst is dynamisch en dat betekent dat men ook zelf kandidaten kan aandragen voor de titel Grootste Rotterdammer.

De verkiezingssite komt voort uit een initiatief van voormalig raadslid Manuel Kneepkens (Stadspartij) om Rotterdammers, die van grote betekenis zijn geweest voor de geschiedenis van de stad, in ere te houden. De Gemeenteraad stemde begin maart dit jaar in met de motie-Kneepkens en gaf het Gemeentearchief Rotterdam de opdracht het voorstel uit te voeren. Omdat geschiedopvattingen niet statisch zijn en een boekje snel veroudert, is in overleg met de heer Kneepkens gekozen voor een virtueel gedenkteken in de vorm van een interactieve themasite.

Kieslijst

De kieslijst is samengesteld aan de hand van reacties op een oproep in de media en de lijst van Rotterdammer van de eeuw, die in 1999 is gepubliceerd in het Rotterdams Dagblad. Manuel Kneepkens heeft vervolgens een conceptlijst samengesteld, die in het voorjaar van 2005 is voorgelegd aan de leden van de Gemeenteraad en aan de bezoekers van het Rotterdams Historisch Café. Het Gemeentearchief Rotterdam heeft vervolgens een definitieve selectie gemaakt, waarmee de verkiezing vandaag wordt gestart.

Nominaties

Naast het feit dat kiezers op de website kunnen stemmen op hun grootste Rotterdammer kunnen ze zelf ook iemand aandragen voor deze titel. Voorwaarde voor een nominatie is onder meer dat de voor te dragen persoon overleden is en daarnaast van onbesproken gedrag is. De redactie van de website bepaalt welke Rotterdammers van grote betekenis worden toegevoegd aan de lijst. Ieder jaar wordt in oktober, in de Week van de Geschiedenis, een bijgewerkte lijst met vijftig namen op de website van het Gemeentearchief gepubliceerd.