AutoRai

Ford aan de leiding van Wereld Rally Kampioenschap

(10/16/2006)
BP-Ford World Rally Team heeft een fantastische 1-2 finish behaald in de ongemeen zware Rally van Turkije, waardoor Ford de leiding heeft genomen in het FIA World Rally Championship.
Marcus Grönholm en Timo Rautiainen lagen in de verraderlijk gladde omstandigheden met hun Ford Focus RS World Rally Car van start tot finish op kop, waardoor zij de vijfde overwinning dit jaar op hun conto konden bijschrijven. De Finnen hadden een voorsprong van 2 minuten 23.4 seconden op hun team- en landgenoten Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen, die daarmee in de tweede Focus hun beste prestatie ooit evenaarden.

Het was Fordâs eerste 1-2 finish sinds de Rally Mexico in 2004 en dankzij dit resultaat heeft Ford Citroen gepasseerd en een voorsprong genomen van acht punten in de tussentijdse rangschikking voor het merken-kampioenschap, met nog drie rallies te gaan. In de stand van het rijderskampioenschap verkleinde de 38-jarige Grönholm de achterstand op kampioenschapleider Sébastien Loeb tot 25 punten, terwijl Hirvonen is opgeklommen naar de derde plaats.

Deze dertiende ronde in de serie kende ongelooflijk bizarre omstandigheden zoals die lange tijd niet zijn voorgekomen in het WRC. Zware regenval had ervoor gezorgd dat de onverharde wegen in de bergen van Toros, ten zuiden van de vakantiebadplaats Kemer, waren veranderd in moerassig gebied. Daardoor werd ruim de helft van de proevenkilometers van de eerste dag geneutraliseerd. De rijders vergeleken de met water ondergelopen wegen op de klassementsproeven van de tweede dag met een schaatsbaan. De derde dag werd echter tot opluchting van iedereen verreden in stralende zonneschijn en met opgedroogde wegen.

Grönholm ging de laatste dag van start met een voorsprong van ruim twee minuten op Hirvonen. Beide Finse Ford-teams namen geen enkel risico op de laatste drie proeven, over een afstand van 50.96 km, en kwamen aan de finish in Kemer zonder een enkele bedreiging door de achtervolgers. De Ford-rijders hebben tijdens het driedaagse evenement geen enkel probleem aan hun Focus RS gekend en allebei toonden zij zich zeer tevreden over de prestaties van de BFGoodrich banden onder deze loodzware omstandigheden.

"Om zonder problemen in deze verraderlijke omstandigheden te winnen is een fantastisch resultaat van het gehele team,â verklaarde Grönholm aan de finish. Hij was in Turkije de snelste op vijf klassementsproeven en âTurkijeâ betekende zijn 23^e overwinning in het WRC. "De tweede dag was één van de ergste die ik ooit heb meegemaakt in het WRC. Het was een moeilijke rally met zoveel modder en ik voelde mij wat meer gerust toen ik niet meer voluit moest gaan nadat Petter Solberg was uitgevallen. Het was extreem moeilijk om aan te vallen op wegen die zo glad waren, zodat je er zelfs nauwelijks kon blijven staan.â

"Nu moeten we proberen onze voorsprong in het merkenkampioenschap uit te bouwen. Dat is mijn prioriteit. Door deze overwinning heb ik mijn achterstand op Sébastien Loeb in het rijderskampioenschap terug kunnen brengen, maar op dit moment denk ik nog helemaal niet aan de titel.â

"Dit is een bijzonder sterk optreden geweest van het hele team, met een uitstekend resultaat," verklaarde de 26-jarige Hirvonen, die twee klassementsproeven had gewonnen. "We hebben geen enkele fout gemaakt en dat is opmerkelijk gezien de zware omstandigheden. Die wijzigden voortdurend en we hebben gisteren zelfs hagel gehad. Voor de start had ik al veel vertrouwen want ik heb de set-up van mijn auto gewijzigd en ik wist dat ik daardoor sneller zou zijn. Het is fantastisch om voor Ford en Finland een 1-2 finish te halen. Onze auto was zo goed en ik hoop dan ook op nog drie podiumplaatsen dit jaar."

BP-Ford team directeur Malcolm Wilson: "Dit is een droomresultaat, vooral in een event met moeilijke condities waarbij gemakkelijk fouten gemaakt konden worden. Alle lof voor beide rijders. Marcus legde zette vanaf de start de rally naar zijn hand en Mikko was ongelooflijk sterk, en toonde zijn progressie weer eens aan. Hij doet een opmerkelijke job en is enorm volwassen. Het was een grote prestatie van het hele team. Wij wensen Sébastien een spoedig herstel en hopen dat hij zo snel mogelijk weer in actie komt."

Jost Capito, directeur van Ford TeamRS: âDit is de beste prestatie die we hebben gezien van de nieuwe Focus RS World Rally Car in zijn eerste wedstrijdseizoen. Even indrukwekkend is dat wij dit resultaat onder deze zware weersomstandigheden en op deze slechte wegen hebben geboekt, waarbij beide autoâs probleemloos functioneerden. Wij gaan nu op kop van het merkenkampioenschap en die voorsprong behouden is nu onze voornaamste doelstelling tot het eind van het seizoen.â

Volgende ronde
Het kampioenschap verplaatst zich nu naar Australië later deze maand voor de eerste van twee rallies in Australasia. Perth is van 26 tot 29 oktober het rally hoofdkwartier.

____________________