Unicef



Libanon: kinderen weer naar school 16 oktober 2006, Ansarieh - Door de oorlog tussen Israël en Hezbollah en de daarmee gepaard gaande verwoestingen, begint het nieuwe schooljaar in Libanon een maand later dan gebruikelijk. Bovendien zijn schoolgebouwen tijdens het conflict beschadigd of verwoest. Unicef heeft nauw samengewerkt met het Libanese ministerie van onderwijs om ervoor te zorgen dat alle kinderen weer naar school kunnen gaan.

Unicef-flyer ter promotie van de 'Terug naar school'-campagne in Libanon. Foto: Unicef Libanon/2006
Unicef-flyer ter promotie van de 'Terug naar school'-campagne in Libanon. Foto: Unicef Libanon/2006

Het is heel belangrijk dat kinderen na een ramp of een oorlog weer onderwijs volgen. "Het is een van de belangrijkste middelen om hen te helpen bij het verwerken van nare ervaringen," zegt Robert Laurenti, directeur van Unicef Libanon.

'Terug naar school'-campagne Na het ingaan van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah, organiseerde het Libanese ministerie van onderwijs samen met Unicef daarom een 'Terug naar school'-campagne. Op 16 oktober moesten de lessen van de openbare scholen in Libanon weer zijn hervat, een deadline die is gehaald. Omdat schoolgebouwen tijdens de oorlog zijn beschadigd of verwoest, zorgde Unicef er samen met het ministerie voor dat kinderen terecht kunnen in vervangende klaslokalen, of lessen volgen op scholen in de buurt. In Libanon zijn circa driehonderd scholen beschadigd en zijn er ruim vijftig verwoest. Ook hebben tijdens het conflict scholen dienst gedaan als tijdelijke opvangruimtes voor gevluchte gezinnen. Unicef heeft in het hele land 68 van deze scholen schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Unicef zorgt ook voor lesmaterialen voor onderwijzers van meer dan
1.400 scholen in Libanon. Het gaat onder meer om schoolborden, krijt, klokken, pennen, scharen en papier. Daarnaast krijgen 400.000 kinderen rugzakken, schriften en schrijfmaterialen. Onderwijzers krijgen trainingen in het omgaan met kinderen met traumatische ervaringen. Unicef leidt de mensen op die deze trainingen moeten gaan geven.

Clusterbommen
Het welzijn van kinderen in Libanon wordt nu het meest bedreigd door de aanwezigheid van onontplofte explosieven. Vooral in de laatste 72 uur van de oorlog zijn er talloze zogenaamde clusterbommen op Libanon afgevuurd. Deze bommen bevatten elk ongeveer tweehonderd kleinere bommen die afgaan als ze contact maken met de grond. Veel van deze clustermunitie ontploft echter niet en vormt daardoor een groot gevaar voor de bevolking. Vooral kinderen zijn het slachtoffer van ongelukken met clusterbommen, omdat die er vaak uitzien als onschuldig speelgoed.

De scholen zijn inmiddels vrijgemaakt van clusterbommen, maar er liggen nog talloze bommen rond huizen en op akkers. Unicef steunt een voorlichtingscampagnes over de gevaren van clusterbommen, die onder meer op scholen worden gehouden.