Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 10 oktober 2006

Eerste Bakema Fellowship voor onderzoek naar architectuur en terrorisme

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft de Bakema Fellowship 2006/2007 toegekend aan architect Tim S. de Boer voor onderzoek naar de ruimtelijke consequenties van terrorisme. De Boer ontvangt een beurs van EUR 10.000 voor het onderzoek dat zich zal richten op de architectonische betekenis en de gevolgen van de beveiliging van gebouwen en evenementen die niet vanzelfsprekend afgesloten of beveiligd kunnen worden, zoals stations, festivals en de stedelijke openbare ruimte. Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft dit voorstel geselecteerd uit 35 inzendingen, afkomstig uit heel Europa en de Verenigde Staten, vanwege de actuele relevantie van het thema en vanwege De Boers benadering van het onderwerp. Het onderzoek ligt op het kruispunt van ontwerp, maatschappij en technologie, in de geest van architect J.B. Bakema naar wie de fellowship is vernoemd.

J.B. Bakema (1914-1981) is een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse architecten, Hij heeft een grote rol gespeeld als ontwerper, theoreticus, docent en popularisator van zijn professie. Bakema is - door zijn brede interesse voor architectuur (van stoel tot stad), zijn overtuiging van de maatschappelijke betekenis van de architectuur en stedenbouw en zijn internationale oriëntatie - de inspiratiebron voor een fellowship, die bestemd is voor onderzoek dat nieuwe perspectieven kan openen op ontwerp, gebruik en perceptie van de gebouwde omgeving.

Beurs
De Jaap Bakema Fellowship is een beurs voor speculatief en verkennend (ontwerpend) onderzoek op het snijvlak van architectuur, techniek en samenleving. De beurs van 10.000 euro wordt verstrekt als bijdrage aan oorspronkelijk onderzoek dat betrekking heeft op deze terreinen die zo'n belangrijke rol speelden in het werk en denken van Jaap Bakema. Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation bestaat uit Aaron Betsky (directeur van het Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam), Felix Claus (oprichter en naamgever van Claus en Kaan Architecten, Amsterdam), Jo Eyk (kunstverzamelaar, Wylre), Hans Ibelings (uitgever/redacteur A10 new European architecture, Amsterdam), Ed Taverne (emeritus hoogleraar architectuurgeschiedenis, Groningen) en Frederieke Taylor (eigenaar van de Frederieke Taylor Gallery, New York).

Eerste Bakema Fellow
Tim de Boer (Den Haag 1979) is architect. Hij is in 2005 afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. Zijn onderzoek als Bakema Fellow sluit aan bij zijn afstudeerproject 'Terreur en de stad'. In 2007 zal het door de Bakema Fellowship ondersteunde onderzoek van De Boer leiden tot een presentatie in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en een publicatie in A10 new European architecture.

De sluitingstermijn voor aanvragen voor de volgende Bakema Fellowship is 1 september 2007.

---