Gemeente Hellendoorn


Proef met bladkorven

In de herfst hebben de veegploegen van de gemeente het druk: om de overlast van vallend blad te beperken, worden de veegwagens dan extra ingezet. Helaas kan dit niet overal even intensief. In buurten waar veel bomen staan, liggen meer bladeren dan normaal. Hier en daar kan dat voor overlast zorgen.

De gemeente wil de inwoners graag tegemoet komen en start dit jaar een grote proef om blad met bladkorven in te zamelen. In het gebied ten zuiden van de Grotestraat in Nijverdal plaatsen we eind oktober op een 40-tal plaatsen bladkorven. Hierin kunnen buurtbewoners de gevallen bladeren van gemeentelijke bomen verzamelen. Omdat het dit jaar nog om een proefproject gaat, kunnen wij niet voldoen aan verzoeken om extra bladkorven.

Vanaf eind oktober staan er bladkorven op strategische plaatsen met veel gemeentelijk groen. De exacte plekken zijn nog niet bekend, maar zullen voor de meeste mensen binnen redelijke afstand zijn.

In het gebied ten zuiden van de Grotestraat zullen wij alleen door ons geplaatste bladkorven leegmaken. Met het plaatsen van bladkorven ten zuiden van de Grotestraat zullen andere bladkorfconstructies en/of bladhopen niet meer door ons worden geleegd of opgeruimd. Buiten het proefgebied blijven we op de oude voet doorgaan. Dit betekent dat bladhopen van bijeengeharkt blad uit de openbare ruimte door ons met een zekere regelmaat zullen worden opgehaald.

Spelregels


- De bladkorf is alleen bedoeld voor bladeren;


- De bladeren moeten afkomstig zijn van de openbare ruimte: straat, stoep, plein. Bladeren van eigen terrein of tuin horen in de gft-bak;


- Takken of andere vormen van afval mogen niet in de bladkorf;


- Bij misbruik wordt de korf verwijderd;


- De bladkorf wordt regelmatig geleegd door het team Groen en Afval.

Tot half december, de tijd dat het merendeel van het blad van de bomen is gevallen, blijven de bladkorven staan.