Ministerie van Justitie

Zorg om radicalisering blijft

Nieuwsbericht | 16-10-2006

De terroristische dreiging voor Nederland blijft 'substantieel', hoewel het gevaar van een aanslag in sommige opzichten afneemt. De aanhoudende radicalisering onder (jonge) moslims blijft een zorgwekkende ontwikkeling hoewel ook weerstand onder de moslimgemeenschap doorzet. Dat staat in kwartaalrapportage van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).

De afgelopen periode ging van de bekende terroristische netwerken geen concrete dreiging uit. Ook is geen opvallende interesse voor Nederland geconstateerd vanuit internationale jihadistische netwerken Anderzijds blijft er reden tot zorg vanwege 'de aanzienlijke dreiging tegen andere Europese landen, transatlantische bondgenootschappen en het Westen in het algemeen'.

De toenemende radicalisering onder moslimjongeren blijkt ondermeer uit de toename van de belangstelling van Nederlandse studenten voor religieuze studies in het Midden-Oosten. Ook valt steeds meer op dat beïnvloedbare tieners in de omgeving van jihadistische netwerken verkeren onder wie steeds meer Nederlandse jongeren van Turkse afkomst. De zorg om polarisatie blijft onverminderd. Daar dragen ook rechts-extreme uitingen aan bij. In de afgelopen periode was er sprake van diverse gevallen interetnisch geweld, aldus de rapportage.

Meer informatie


* Verschuivingen in terroristisch dreigingsbeeld