Ingezonden persbericht


Persbericht - komitee sluit kamp zeist

Utrecht, 16 oktober 2006

Komitee roept gemeenten zeist en soest op nieuwbouw 'kamp zeist' niet toe te staan

aanhoudende zorgen over brandveiligheid en zwijgen gemeente -

Het Komitee Sluit Kamp Zeist (KSKZ) heeft in reactie op de ter inzage liggende ontwerp-bestemmingsplannen voor de nieuwbouw van het detentiecentrum 'Kamp Zeist' de gemeenten Zeist en Soest opgeroepen deze nieuwbouw niet toe te staan door het bestemmingsplan te verwerpen. Het KSKZ maakt zich bovendien grote zorgen over de brandveiligheid van het huidige detentiecentrum. Zij schreef daarover al eerder een brief aan de gemeente Zeist, waarin gewezen werd op tekortkomingen die naar voren kwamen in het rapport van de VROM-inspectie. De gemeente Zeist reageerde op deze inspectie in eerste instantie geschokt, maar hult zich nu in stilzwijgen. Ook op de brief van het KSKZ werd vooralsnog niet gereageerd. Bij zo'n urgente zaak, waar de yeiligheid van honderden opgesloten vluchtelingen in het geding is, is het gebrek aan effectieve actie onvergeeflijk.

Het Ministerie van Justitie wil op de plek van het huidige detentiecentrum een nieuw permanent detentiecentrum bouwen, met plaats voor 1056 gedetineerden. Hier zullen vluchtelingen worden opgesloten, enkel vanwege het feit dat zij niet (meer) over geldige verblijfspapieren beschikken. Het KSKZ vindt dit onacceptabel' Nederland moet zich 'gastvrij opstellen naar vluchtelingen en hen de mogelijkheid bieden zich hier te vestigen en een bestaan op te bouwen. Officieel is het doel van de detentie in centra als Kamp Zeist te komen tot de daadwerkelijke, spoedige, uitzetting van de betreffende persoon. In de praktijk blijkt dat veel mensen na verloop van tijd weer op straat terecht komen, omdat uitzetting onmogelijk blijkt te zijn. Daarnaast loopt de duur van de detentie niet zelden op tot periodes van een halfjaar tot een jaar of zelfs nog langer. Ook het strenge en sobere regime dat in detentiecentra geldt en het opsluiten van kinderen, stuiten het KSKZ ernstig tegen de borst. Nu zowel de burgemeester van Zeist als die van Soest de petitie 'Geen kind in de cel' ondertekend heeft, zouden deze gemeenten geen medewerking aan de nieuwbouw van Kamp Zeist moeten verlenen. Zij en hun gemeenteraden kunnen deze verantwoordelijkheid niet afschuiven naar de landelijke overheid en moeten volgens het KSKZ dus de nieuwe bestemmingsplannen afwijzen.

Naar aanleiding van de verschrikkelijke brand in het uitzetcentrum Schiphol-Oost, waar in oktober vorig jaar elf mensen omkwamen, is ook Kamp Zeist, dat een zelfde soort bouw heeft, aan nieuwe controles onderworpen. De schokkende resultaten daarvan, Kamp Zeist is ronduit onveilig, noopten het KSKZ ertoe een urgente brief aan de gemeente Zeist te schrijven. Daarin werd op vele uit de inspectie door VROM naar voren gekomen tekortkomingen ingegaan en naar aanleiding daarvan heeft het Komitee ook aangedrongen op onmiddelijke sluiting van Kamp Zeist.

Op deze brief is nog geen enkele reactie gekomen. Ook verder hult de gemeente zich in stilzwijgen, waar zij in eerste instantie hoog van de toren blies en zelfs met intrekking van de vergunningen dreigde. Het is daardoor volstrekt onduidelijk of er inmiddels afdoende maatregelen genomen zijn om de situatie in Kamp Zeist te verbeteren en zo ja, wat deze maatregelen inhouden. Ondertussen blijven honderden gedetineerden in een onveilige situatie opgesloten.