LEI

Potplantensector uitgedaagd (persbericht)

16 okt 2006
Onderdeel: LEI

De Nederlandse potplantensector heeft zich de afgelopen jaren sterk getoond in het regisseren van de handelsstromen. Nu zich binnen de potplantensector een verdere internationalisering voltrekt, is het zaak om die regiefunctie te behouden en te versterken. Dat vraagt om aanpassingen van de sector en om het gezamenlijk ontwikkelen van nieuwe, internationale strategieën. Met het oog daarop heeft het LEI in samenwerking met partijen uit de sierteeltsector, verenigd in het Platform FloriLog, een aantal uitdagingen geformuleerd. De uitdagingen moeten het startpunt vormen voor een internationaliseringsstrategie en een bijbehorende agenda voor de toekomst. Het onderzoek van het LEI wordt woensdag 1 november gepresenteerd op de Hortifair in Amsterdam.

Â

In 2005 heeft de sierteeltsector het Platform FloriLog opgericht, om met elkaar afspraken te maken over de logistiek in de sierteelt. Veilingen, handel en vervoerders (FloraHolland, Bloemenveiling Aalsmeer, VGB, HBAG en VSV) werken daarin samen aan de sierteeltlogistiek van de toekomst. Eén van de activiteiten van het Platform is het project FloriLog-regie. Dit richt zich op de internationalisatie en de manier waarop Nederland daar in logistieke zin op in moet spelen, met als motto: 'Van logistieke draaischijf naar regievoerder in een duurzaam internationaal servicenetwerk.' Het project wordt mede mogelijk gemaakt door TransForum Agro&Groen en het Productschap Tuinbouw.

Â

De uitkomsten van de eerste fase van het onderzoek, waarin de uitdagingen zijn geformuleerd op basis van een analyse van feiten en trends, worden op woensdag 1 november tijdens de Hortifair gepresenteerd in de RAI te Amsterdam. Op die bijeenkomst zal een aantal betrokkenen ook een eerste reactie geven, namelijk de heren J. Teelen (FloraHolland), T. Huges (VBA), H. de Boon (VGB) en S. te Baerts (VSV). Na afloop van de bijeenkomst is de brochure 'Acht uitdagingen voor de Nederlandse potplantensector' beschikbaar. Dit is een verkorte, populaire uitgave van het gelijktijdig te publiceren LEI-rapport.

Â

Geïnteresseerden die deze bijeenkomst willen bijwonen, kunnen zich aanmelden bij mevr. S. van Uffelen via e-mail:
Sandra.vanUffelen@wur.nl of telefonisch 070-3358201. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Contact
Gerben Splinter
gerben.splinter@wur.nl
070 3358250
» meer Contact