Ingezonden persbericht


Persbericht Stichting De Noordzee

Vangstadviezen tong en schol dit jaar niet negeren

Geen perspectief voor tong- en scholvisserij zonder herstel bestanden

16 oktober 2006, Utrecht ­ Stichting De Noordzee roept met klem oop om dit jaar wel de adviezen van de visserijbiologen op te volgen. Om de hoeveelheid tong en schol in zee niet in gevaar te brengen, moet er in 2008 veel minder gevangen worden. Wanneer de quota toch weer hoger zullen zijn dan geadviseerd, kunnen de vissers op tong en schol over een paar jaar hun biezen pakken.

De vangstadviezen komen niet als een donderslag bij heldere hemel. Elk jaar bepalen de visserijbiologen van ICES hoeveel vis er gevangen mag worden zonder de visbestanden in gevaar te brengen. En elk jaar weer zijn de hoeveelheden die gevangen mogen worden, de quota, toch hoger dan de adviezen. De visserijsector heeft daar op korte termijn baat bij, maar zal op lange termijn de schrikbarende gevolgen onder ogen moeten zien. Met deze trend, zal het perspectief voor de sector verdwijnen, omdat er geen tong en schol meer is.

Meer dan ooit is er overeenstemming tussen vissers en biologen over de uitgangspunten waar de adviezen op gebaseerd zijn. Het ICES-advies voor schol en tong is erop gebaseerd om binnen een jaar de visbestanden terug te brengen tot boven het voorzorgniveau. Onder dit niveau loopt een vissoort de kans om uit te sterven. Niet alleen wordt er teveel tong en schol gevangen, maar ook krijgt jonge vis niet de kans om zich voort te planten. Te kleine tong en schol mag niet aan land worden gebracht, en wordt dan dood overboord gegooid Vooral de schol heeft hieronder te lijden.

Biologen hebben in vorige jaren al gewaarschuwd dat er veel te weinig aanwas is. Vorig jaar heeft de overheid gekozen om de quota stabiel te houden en de biologische adviezen te negeren, net als in voorgaande jaren. Door deze quota zijn de bestanden schol en tong gezakt tot een zeer zorgelijk niveau.

Stichting De Noordzee roept op om de realiteit onder ogen te zien. 'Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Als er voor de quota nu weer water bij de wijn wordt gedaan dan verdampt het toekomstperspectief voor de sector. En dat in een tijd dat iedereen de mond vol heeft van een transitie naar een duurzame visserij. Een gezond bestand is de basis voor de toekomst', aldus Floris Groenendijk, directeur van Stichting De Noordzee. De vissers zullen alleen een toekomst hebben als ze nu serieuze maatregelen nemen: veel minder jonge vis bijvangen en biologisch vangstadvies opvolgen.

----Einde bericht------