Nederlandse Vereniging van Journalisten

Algemeen arbeidsvoorwaardenbeleid 2007 NVJ
(Agendapunt 4 Verenigingsraad op 1 november 2006) (16 oktober 2006)

Werk, loon en scholing
Een baan in de journalistiek is er niet langer voor het leven. Diep ingrijpende reorganisaties maken duidelijk hoe zeer de journalistieke sector onder druk staat. Investeren in het journalistieke vak is noodzaak. Met werk, met een goede beloning en met scholing.

Juist nu valt te strijden voor werk. Nu het economisch tij weer beter is, moet de blik gericht zijn op de toekomst. De NVJ ziet kansen voor een vitale journalistieke sector. Want journalisten beschikken over veerkracht. Zo veel dat ze een antwoord hebben op de honderden banen kostende reorganisaties bij kranten en omroepen. In de solidariteit van de hele beroepsgroep toont zich de kracht van de NVJ.

Hoofdpunten van het algemeen arbeidsvoorwaardenbeleid 2007 zijn daarom: werk, scholing en hoger loon.

Werk
De NVJ wil zwaar inzetten op werk en scholing. De vitaliteit van de journalistieke sector is belangrijk. De zekerheid van behoud van een verworven baan in de journalistiek is nog slechts klein, maar de zekerheid van werk in de journalistiek is wel groot. Bedrijven bieden minder baanzekerheid, maar daarvoor in de plaats horen persoonsgebonden zekerheden te komen: voor studie, voor verlof of voor een nieuwe toekomst met ander werk.

Om in een lange carrière werk te kunnen houden in deze sector, zal er zwaar ingezet moeten worden op studie en scholing voor én tijdens de actieve loopbaan. Dat kan door belangrijke voorwaarden te scheppen. Onderdelen zijn onder meer: opleidingen, carrièreverloop, mobiliteit, en inzetbaarheid.

Doel is om journalisten gedurende een carrière tussen de leeftijden van 20 en 65 jaar kans op werk te bieden. Anders dan voorheen zijn voorwaarden voor (bij-)scholing noodzaak om langer durend in de journalistiek aan het werk te kunnen blijven. Het past ook bij deze sector, die bestaat uit goed opgeleide en om die reden ook veelal goed betaalde arbeidskrachten.

Voorts moet in meerjarige afspraken het werkgelegenheidsperspectief worden geschetst om ook waarborgen te hebben voor de jonge instroom. Met innovatieve projecten als 'jong voor oud' is reorganisatie/afvloeiing te combineren met nieuwe instroom.

Een loopbaan in de journalistiek moet voor jong en voor oud uitdagend kunnen zijn. Dat kan. Door gedurende de gehele loopbaan op flexibele wijze tijd en inkomen in te zetten voor arbeid en privé. Binnen een leeftijdsbewust loopbaan- en personeelsbeleid moeten afspraken worden gemaakt over arbeid en scholing en over verlofmogelijkheden.

De NVJ maakt de keuze om tijdens de hele loopbaan tussen 20 en 65 jaar verlofmogelijkheden te hebben voor scholing, zorg, sabbat of vervroegde pensionering. Zowel de jongere als de oudere generatie vindt daarin mogelijkheden om arbeid en privé op een goede wijze met elkaar te combineren.

Ook flexibilisering en/of verlenging van de arbeidsduur is daarbij een optie.

Loonruimte van 3 procent
Voor het jaar 2007 is een structurele verbetering van de lonen op zijn plaats. Er is de afgelopen jaren te weinig groei in het inkomen geweest, vooral door de door rijksoverheid opgelegde loonmatiging. De NVJ heeft zich in de afgelopen jaren bij het formuleren van de looneisen steeds redelijk opgesteld, met daarbij ook in het achterhoofd de zorgen over het ingrijpend verlies aan werkgelegenheid in verschillende journalistieke sectoren. Behoud van een goede salariëring is vanzelfsprekend, de hoge eisen die aan het vak worden gesteld rechtvaardigen dat ten volste.

Nu de Nederlandse economie sneller groeit dan verwacht - voor zowel 2006 als 2007 wordt door het Centraal Planbureau uitgegaan van een stijging van 3 procent - is het logisch dat ook de journalisten wat meer financiële ruimte krijgen. Immers, in de voorbije drie jaren is de koopkrachtdaling nimmer volledig door de loonstijging gecompenseerd. Wel waren er forse lastenverhogingen, onder andere voor belastingen en premies, ziektekosten en energie.

De in te vullen loonruimte voor 2007 is door de NVJ bepaald op 3 procent. Daarvan zullen de lonen 2,5 procent moeten stijgen. Dat is voor compensatie van het verlies aan koopkracht in 2005, maar ook in voorgaande jaren. Het andere deel is nadrukkelijk voor voorwaarden voor onder andere werkzekerheid en gezond werken of voor persoonsgebonden budgetten voor leeftijdsbewust loopbaanbeleid en levensloopsregeling.

Levensloopregeling/vroegpensioen
Iedere journalist heeft sinds 2006 recht op deelname aan de levensloopregeling. Met onder andere deze spaarpot voor tijd is het voortaan mogelijk om voor het 65ste jaar te stoppen met werken. Ook kan een journalist zo jaarlijks maximaal 12 procent van zijn bruto jaarsalaris wegzetten voor verlof later. De vrije tijd kan ook worden ingezet voor scholing, zorg- of ouderschapsverlof.

Investeren in extra mogelijkheden voor een flexibele invulling van de loopbaan is meer dan ooit noodzaak. Voor een leeftijdsbewuste invulling van de loopbaan, opdat het vak journalistiek van 20 tot 65 jaar uitdagend kan zijn. Om zo ook een gezonder en langer arbeidzaam leven mogelijk te maken. Maar ook om juist een carrière in de journalistiek eerder dan het 65ste jaar op een goede wijze af te sluiten, waarbij arbeid en privé ook aan het eind goed zijn te combineren in een vorm als vroegpensioen in deeltijd.

Om de deelname aan de levensloopregeling te stimuleren is een substantiële werkgeversbijdrage noodzakelijk. Dit is om te waarborgen dat een ieder volwaardig kan deelnemen aan de levensloopregeling, ook de journalisten met een lager inkomen en zij die maar korte tijd kunnen opbouwen.

Pensioenen
Een goed pensioen hoort een zekere basis te zijn in de arbeidsvoorwaarden. Journalisten mogen er zeker van kunnen zijn dat ze rond hun 65ste een goed inkomen uit vroegere arbeid hebben. De NVJ wil niet tornen aan het perspectief van die met een betaalbare premie opgebouwde zekerheden. Eventueel overheidsingrijpen in de fiscale begunstiging van de AOW-uitkeringen past daarin niet. Een inkomensachteruitgang van netto gemiddeld 10 procent is niet acceptabel, zeker niet als deze groepen niet meer de gelegenheid hebben om op die verslechtering te anticiperen.

Modernisering van pensioenvoorzieningen gaat de NVJ niet uit de weg, mits daar niet een verslechtering aan is gekoppeld. De afschaffing van vut en prepensioen noodzaakt in ieder geval om ook in de pensioenvoorzieningen buffers te maken om eerder stoppen met werken ook in de toekomst mogelijk te maken zonder dat dit ten koste gaat van het perspectief van een goed pensioen na het 65ste jaar. Dat kan door te waarborgen bijdragen van werkgevers en werknemers voor vroegpensioen daar ook uitdrukkelijk voor te bestemmen.

Ziektekosten
De voor 2007 voorspelde extra lasten van het per 1 januari 2006 in werking getreden nieuwe ziektekostenstelsel mogen niet op de werknemers worden afgewenteld. De NVJ wil dat de werkgevers meer kosten voor hun rekening nemen, naast wat zij wettelijk als bijdrage in de basispolis ziektekostenverzekering verplicht zijn af te dragen. De NVJ wil ook een werkgeversbijdrage in de aanvullingen op de ziektekostenverzekering.

Freelancers
De teruggang in vaste arbeidscontracten gaat samen met een verslechtering van de positie van freelancers. Kostenbesparingen worden ten onrechte te snel afgewenteld op freelancers. De NVJ maakt zich sterk voor verbeteringen die passend zijn bij de allure van deze journalistieke sector. Onverminderd geldt verbetering van de beloning van freelancers. De NVJ ijvert voor bewustwording van de noodzaak daartoe, onder andere met de tarievencalculator voor freelancers. Voorts bepleit de NVJ de levensloopregeling ook voor freelancers. Aansluiting bij een pensioenfonds wordt onderzocht.

Tot slot
Goede arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk voor werken in de journalistieke sector. En een goede beloning is een waarborg om goed gekwalificeerde krachten in de journalistieke sector aan het werk te krijgen of te houden. Dat is een perspectief waar de NVJ aan wil bouwen. Voor vitale kranten, tijdschriften, omroepen en alle andere media.