Hoogheemraadschap van Rijnland


Vlietland
Rijnland aan de slag met boezemkade Vlietland

Persbericht, 16 oktober 2006

Op woensdag 11 oktober hield het hoogheemraadschap van Rijnland in Stompwijk een informatieavond over het versterken van de boezemkade in polder Vlietland, voorheen onderdeel van de Meeslouwerpolder. Rijnland presenteerde de bewoners en belangengroeperingen diverse mogelijkheden om de boezemkade te versterken. Uit onderzoek bleek een deel van de kade niet stabiel genoeg, waardoor wonen onvoldoende veilig is. Op de avond konden alle partijen zich vinden in het zogeheten voorkeursalternatief, waarbij de versterking wordt gerealiseerd door verbreding van de kade richting de plas. Voor de winter start de uitvoering van de versterking.

Zandwinning

In polder Vlietland mocht tot 2002 zand worden gewonnen. De zandwinning is langer doorgegaan dan was toegestaan. Mede daardoor werden de oevers te steil en zakte al eens een stuk van de oever in de diepte. Als hieraan niets wordt gedaan, gaat het proces steeds verder en loopt op termijn ook de boezemkade gevaar. Daarnaast hadden de bewoners ook zorg over de huidige staat van de kade. Door deze situatie voelen bewoners zich niet meer veilig.

Bijeenkomsten

Verleden jaar november hebben bewoners hun gevoel van `onveiligheid' gemeld bij Rijnland. Onderzoek wees vervolgens uit dat de kade niet aan de veiligheidsnorm voldoet. Rijnland heeft toen diverse oplossingsrichtingen bedacht om de kade te versterken. Deze oplossingsrichtingen zijn op 11 oktober met de bewoners en belangengroeperingen besproken. Gekozen is om de kade te versterken door deze richting de plas te verbreden. Rijnland zegde toe de dijkversterking met zo min mogelijk natuuraantasting tot stand te brengen. Natuurgroeperingen denken hierover mee.

Veiligheid

Voor Rijnland staat veiligheid van de bewoners voorop. Daarom wordt snel gestart met de versterking van de kade. Streven is om voor de winter de eerste versterkingmaatregelen uit te voeren. De kade is dan in principe voldoende sterk om de vereiste veiligheid te bieden. Na de winter wordt de kade verder afgewerkt. De bijeenkomst verliep plezierig: bewoners complimenteerden het hoogheemraadschap voor de adequate voorlichting en transparantie. Hoogheemraadschap, bewoners en belangengroeperingen zijn gezamenlijk tot een goede oplossing gekomen om in de toekomst ook droge voeten te houden.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071 - 3063401.