GroenLinks

Europese Groenen willen nieuwe conventie voor hervorming Europese Unie

logo Europese Groene Partij 16 oktober 2006

De Europese Groenen willen dat een nieuwe conventie wordt bijeengeroepen voor het schrijven van een beter Europees verdrag. Dit voorstel is op 14 oktober in het Zwitserse Genève met grote meerderheid aangenomen door het congres van de Europese Groene Partij (EGP), waarvan GroenLinks deel uit maakt.

Als eerste politieke stroming in Europa hebben de Groenen overeenstemming bereikt over de uitweg uit de constitutionele impasse, waarin de EU zich sinds het Franse en Nederlandse 'nee' bevindt.

Henk Nijhof, als voorzitter van GroenLinks aanwezig bij het EGP-congres, stelt vast dat de EGP zich aansluit bij het standpunt van GroenLinks dat de Europese Grondwet in haar huidige vorm van tafel is. "Een nieuw constitutioneel verdrag zal de EU op veel overtuigender wijze moeten democratiseren dan de Grondwet deed. Daarom pleiten de Groenen onder meer voor invoering van Europawijde referenda."

Volgens Ingrid Visseren, Europa-secretaris in het partijbestuur van GroenLinks, kan de democratisering van de EU niet worden overgelaten aan nationale regeringen met hun achterkamertjesoverleg. "De Europese Groenen zijn van mening dat een Conventie betere kansen biedt op transparantie, betrokkenheid van maatschappelijke organisaties en een hoog ambitieniveau bij de nieuwe verdragsherziening. De Conventie moet daarom in meerderheid uit volksvertegenwoordigers bestaan en openbaar toegankelijke vergaderingen houden."

Zie ook

* website European Green Party-congres

«

Word lid!